×

Domovina: Molnár Andrásnéra emlékezünk

A Domovina következő adásában:

– Molnár Andrásnéra emlékezünk: Húsvét hétfőn a pilisszentkereszti temetőben vettek végső búcsút Molnár Andrásnétól. Életének 83. évében, március 24-én hunyt el. Szlováktanár, kiváló népdalénekes és a hazai szlovák társadalmi élet aktív szereplője. Több, mint 40 esztendeig tanított szlovák nyelvet a helyi általános iskolában. Évtizedekig vezette az iskolai énekkart, mellyel szép eredményeket értek el. A pilisszentkereszti szlovák pávakör egyik alapítója és évekig művészeti vezetője volt, s több, mint 50 esztendeig énekelt velük. Molnár Andrásné volt a Pilis énekkar lelke, motorja is. Ebben a csoportban Pilisszentkereszt, Piliscsév és Pilisszántó szlovák hagyományőrzői énekelnek együtt. Évtizedekig ő volt a Magyarországi Szlovákok Szövetsége pilisszentkereszti szervezetének elnöke. Tagja volt a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzatnak is. Egy ideig ő vezette a Szlovák közművelődési Központ pilisi regionális központját is.1995 és 2006 között az Országos Szlovák Önkormányzat képviselője volt. Abban az időben, három választási cikluson keresztül nagyon sikeresen képviselte a szlovákság érdekeit a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány kuratóriumában is. Az Országos Szlovák Önkormányzat 2002-ben „Nemzetiségünkért“-díjjal ismerte el a munkáját. 2010-ben pedig Molnár Andrásné megkapta a Magyar Művelődési Intézet Pro Cultura Minoritatum Hungariae kitüntető díját is. Riport összeállítással emlékezünk rá. Beszél a pávakör megalakulásáról, népdalszeretetéről, de otthonába is beengedte stábunkat, amikor elkészítette a szentkeresztiek hagyományos káposztás lángosát. Tavaly még lelkesen szervezte a szlovák pávakör 50 éves évfordulóját, ahol a pozsonyi Külhoni Szlovákok Hivatala kitüntetését is átvette. Mit kíván a magyarországi népdalköröknek, kiderül utolsó interjújából.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt, Fodor Dezső, Ficker Péter, Kajtsa Zoltán
vágó: Raffai Csongor

– A Magyarországi nemzetiségek bizottsága eredményeiről és terveiről:
Másfél éve működik az országgyűlésben a Magyarországi nemzetiségek bizottsága.Az elért eredményekről és a jövőbeni legfontosabb feladatokról Fuzik János elnököt, szlovák szószólónkat kérdeztük.

szerkesztő:
Klausz Karola
operatőr: Mencseli Tibor
vágó: Borbély Viktor

– Nemzetközi konferencia a csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezmény aláírásának 70. évfordulója alkalmából:
Február végén, az 1946-os csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény aláírásának 70. évfordulójának napján tartottak nemzetközi konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében, magáról az egyezményről és a kisebbségek kényszermigrációjáról a második világháború utáni Kelet- Közép -Európában. A magyar, cseh és szlovák történészek megpróbálták az érdeklődőknek hitelesen és kritikusan felvázolni az 1946-os és az azt követő történéseket.Az akkoriban született felelőtlen és igazságtalan döntések sorozata ugyanis mindkét országban alapjaiban változtatta meg emberek százezreinek sorsát, s mint később bebizonyosodott, az egyezmény egyáltalán nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Borbély Viktor

Domovina – Duna – április 11., hétfő, 7:55
Ismétlés 17:10-től a Duna World csatornáján.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább