Virtuózok 2016

Tehetségkutató fiatal klasszikus zenészeknek világszerte

A legújabb televíziós alkotás, az a tehetségkutató verseny, ahol klasszikus hangszeren játszó fiatalok mutatják be tudásukat, melyet szeretnének elterjeszteni szerte a világon.

A Virtuózok szerkesztősége megegyezett a Dick Clark Filmgyárral, azzal a céggel, aki az American Music Awards mögött is áll, hogy támogassák nemzetközi szinten a magyar műsort.

A Dick Clack Productions elárulta, hogy a show iránt már érdeklődtek Kínából, Japánból valamint az Egyesült Államokkal is egyezkednek:

„Reméljük, hogy Amerikában is el tudjuk indítani a műsor változatát” – mondta a DCP vezetője, Mark Rafalowski a The Associated Press-nek.”Kevés olyan terület van a sporton kívül, ami minden generációt megfog. A fiatalok versenye remek erre a célra, főleg, ha zenélnek.”

Peller Mariann a Virtuózok licensztulajdonosa és producere elmesélte, hogy azok a gyerekek motiválták, akik klasszikus zenét játsszanak és hallgatnak:

„Csak ősz hajakat lehet látni egy-egy koncerten vagy hangversenyen, ezért a műsor célja, hogy a klasszikus zenét trenddé alakítsa.”

Magyarországi utazása során Placido Domingo kiemelte a Virtuózokat, hiszen lehetőséget ad a fiatal klasszikus zenészeknek, holott ez általában csak a popszakmában volt eddig elterjedt.

2014-ben a Virtuózok első évada óriási sikert aratott. A második széria felvételei már elkezdődtek, melyek kilenc 90 perces epizódokból fognak állni, magába foglalva egy gálaestét. A 81 versenyzőt 2200 jelentkezőből választották ki, akiket három kategóriába osztottak.

Az első körben a hangszeresek és az énekesek szólóban vagy minimális kísérettel adják elő produkciójukat. A középdöntősök mögött egy kamaraegyüttes fog állni, valamint minden korosztályban a döntősök a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral léphetnek fel.

Peller Mariann elmondta, hogy Magyarországnak mély zenei hagyományai vannak, hiszen Budapest nemzetközi repülőterének névadója a híres zeneszerző és zongoraművész, Liszt (Franz) Ferenc, és e hagyományok széles lehetőséget adnak a tehetségeknek. Elárulta továbbá, hogy a jelentkezés a hazai zeneiskolákba 14 százalékkal növekedett tavaly óta, mely a műsor népszerűségének köszönhető.

A Virtuózok is létrehozott egy alapítványt, amely segíti a résztvevőket, nem csak a győzteseket a továbbiakban, hangszereket vásárolnak, valamint rengeteg koncertet szerveznek New Yorktól Tokióig.

Peller Mariann szerint a Virtuózok abban különbözik a többi tehetségkutatótól, hogy nem engedik el a szereplők kezét, hanem segítik őket karrierük építésében.

A későbbi tervek között szerepel, hogy újabb reménységeket találjanak a jazz, a világzene, a filmzene és még több területen.

A műsor már bővült, hiszen a második szériában Magyarország határain kívül élők előadók is részt vesznek. Környező országokból, mint például Románia és Szlovákia, ahol nagy az etnikai magyar közösség, sőt már távolabbi helyekről, Belgiumból és Kínából is jelentkeztek.

A magyar televíziókat jelenleg a játékok, a valóságshow-k és a tehetségkutató versenyek uralják, melyeket külföldi cégek támogatnak. Peller Mariann büszke rá, hogy a Virtuózok is elterjedt számos területre:

„Nagy öröm számukra, hogy egy magyar alkotás külföldön is megjelent, boldog vagyok, hogy a műsort szakértők kezébe adtuk, akik világszerte népszerűvé teszik.”

Tovább a műsoroldalra>>>

További olvasnivalók