Fábry

Az “ifjú Mozart” Fábrynál

Az “ifjú Mozart” Fábrynál

Ide kattintva visszanézheti az adást >>>

Kegyetlen dolog, amikor az élet már az első X után pályaválasztás elé állítja a kisembert, ez néha mégis elkerülhetetlen.
Így járt a Virtuózok fantasztikus ifjú tehetsége, Boros Misi is, akinek tizenegy évesen döntenie kellett, hogy gyermekszínészként folytatja-e további pályafutását, vagy inkább zenei szenvedélyének hódolva, a zongora irányába fordul.

Ma már tudjuk, hogy mindannyiunk legnagyobb gyönyörűségére ez utóbbit választotta, hiszen játékával nem csupán a Virtuózok zsűrijének tetszését nyerte el, de fiatal kora ellenére, ma már számtalan nemzetközi zenei verseny első díját mondhatja a magáénak. A James Bond filmek ifjú rajongóját háromszáz jelentkező közül választották ki nemrég Lang Lang, a világhírű kínai zongoraművész képzési programjába, amelyre a világ minden tájáról jelentkeztek, és csak tizenkét gyermek vehet részt rajta. Velük november elején Lang Lang személyesen egy hétig foglalkozott Münchenben. A pécsi kisfiú egyetlen magyarként került be a mezőnybe, mellette az Egyesült Államokból, Kanadából, Kínából, Mexikóból, Spanyolországból és Németországból vettek fel ifjú tehetségeket, ám szinte mindenki idősebb volt nála.

Misi a zongoraórák mellett hegedülni tanul, teniszezni, úszni és télen jégkorongozni is jár, úgyhogy nagy valószínűséggel sokkal teljesebb életet él, mint a legtöbb felnőtt. Mindemellett pedig kiváló történetmesélő is, amelyről Ön is meggyőződhet a mai adásban.

Boros Misi Boros Misi

Mindent egy kicsit másképp

Szabó Erikát, az Üvegtigris 3 “jó nőjét” senkinek sem kell bemutatni, hiszen – aki esetleg nem látta a mozifilmet – bizonyára az is találkozhatott vele a képernyőn az egyik kereskedelmi televízió napi sorozatában, amelyben egykoron Tildát alakította.
Azt viszont nyilván kevesebben tudják, hogy nem csupán színésznőként tevékenykedik, hanem rádiózik is, sőt, szeret mindent egy kicsit másképp intézni az életben. A színművészeti egyetemre 24 évesen felvételizett, akkor, amikor mások már éppen végeznek az intézményben, a diploma megszerzése után pedig még véletlenül sem egy jónevű színháznál próbált elhelyezkedni, hanem a nemrég alapított Váci Dunakanyar Színházban.
Mindezek után talán mondani sem kell, hogy Szabó Erika már az egyetemen is számos kalandos, az évfolyamtársaival közös színházi produkcióban vett részt, amelyekhez időnként hóágyút akart vásárolni egy aukciós oldalon, máskor a díszletfallal került “összetűzésbe”.

Nincs tehát történetek híján, hiszen a kanadai tanulmányútja sem alakult úgy, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, és egyelőre fedje azt is homály, hogy miért autózott csupán egyetlen cipőt viselve a tengerparton. A részletekre persze nemsokára fény derül.

Szabó Erika Szabó Erika

Játékos percek a Design Centerben

Bár enciklopédikus részletességgel nem néztünk utána, gyanítjuk, hogy Kőhalmi Zoltánnak van a a legnagyobb ömlesztett-sajt címke, illetve nyalókapálca gyűjteménye hazánkban. Az pedig külön dicséretet érdemel, ha valaki már gyermekkorában úgy érzi, hogy bespájzol az említett darabokból, hiszen ki tudja, mikor vesz olyan fordulatot az ember élete, avagy mikor sodorja olyan helyzetbe a kiszámíthatatlan sors, hogy egyszerre ötvennél is több mackósajt papírra lesz szüksége…
Saját bevallása szerint ez a helyzet még nem következett be az életében – igaz, már nem is várat magára sokáig.

Ha ugyanis ezek nem lennének, akkor nem is tudnánk bemutatni e fantasztikus kollekció pótolhatatlan darabjait a következő Design Centerben.
Ha most őn azt gondolja, hogy néhány háromszögű papírdarabkáért nem kapcsol a Fábryra, akkor további aduászaink is vannak, hiszen Kőhalmi Zoltán gyermekszobája legértékesebb játékait is megőrizte, az elemes, totyogó KGST kacsát, vagy éppenséggel azokat – a ma már ritkaságnak számító – távirányítású kisautókat, amelyekkel anno nagy családi versenyeket rendeztek a nappaliban. Lássa be: mi győztünk! Ezt Önnek is látnia kell!

Kőhalmi Zoltán Kőhalmi Zoltán

Az életbűvész

Nem, nem elírás a cím, hiszen Molnár Gergely, vagy ahogyan a világ ismeri, Mr. Jupiter, talán a legismertebb magyar bűvész – legalább is külföldön.
1973-ban ugyanis egy grazi bűvésztalálkozó után besétált egy bécsi bárba, amely egy japán bűvész műsorával hirdette magát, majd, amikor kiderült, hogy a plakát csak vendégcsalogató, és a bárban semmilyen távol-keleti mágus sem lép fel, megkérdezte, hogy nem lenne-e esetleg szükségük egy magyar bűvészre? Miután bemutatta a produkcióját, azonnal le is szerződtették, és ettől kezdve 20 éven át járta a világot feleségével, Ilonával.

Molnár Gergely ma már a nemzetközi bűvészszövetség elnökségi tagja, a manilai-, valamint az izraeli bűvészegyesület díszelnöke, számos hazai állami kitüntetéssel ismerték el művészetét, nem utolsó sorban pedig a mágia olyan szentélyeiben lépett fel, mint például a hollywoodi Magic Castle, vagy az angliai Blackpool.

Jupiter idén is számtalan országban turnézik, pedig az ember azt hinné, hogy túl a hetedik X-en, már inkább a nyugalmat és a visszavonulás lehetőségét keresi. Ő azonban állítja, hogy a bűvészkedésből nem lehet kiöregedni, sőt, az idő ugyanúgy nemesíti és érleli a mutatványokat, akárcsak a jó bort.

Közben Molnár Gergely az utánpótlást is tanítja, olyan kiváló tehetségek kerültek ki a keze alól, mint Hajnóczy Soma vagy a nemrég országos hírnévre szert tett Badár Tamás.

Molnár Gergely Molnár Gergely

Kell a zenergia…

… állítja Pajor Tamás, aki az Ámen együttes frontembereként újabb aranylemezt jegyezhet. A tavaly decemberben megjelent, “Fénykor” című albumuk ugyanis hamar a vájtfülűek kedvence lett, a januárban megjelentetett maxi-CD-jük pedig már a dupla platina státusz közelében jár. Az egykori Neurotic, illetve az Európa Kiadó korábbi tagjaiból létrejött Ámen együttest persze nem csupán zenéje miatt zárták szívükbe a rajongók, hanem Pajor Tamás szövegei miatt is, amelyek különleges irodalmi tehetségről árulkodnak. Olyannyira, hogy sokak véleménye szerint önállóan, szabadversként is megállják a helyüket. Nem csoda tehát, hogy lemezbemutató koncertjükön számos meglepetésvendéggel kedveskedtek rajongóiknak, hiszen fellépett velük az Oscar-esélyes Saul fia című film főszereplője, Röhrig Géza, valamint a magyar blues koronázatlan királya, Takáts Tamás is. Nézze a Fábry csütörtöki adását, ahol meghallgathatja az Ámen filozofikus dalait, amelyek – a zenei élményen túl – minden bizonnyal új energiákat is felszabadítanak majd a szeretet erejével, hiszen ahogyan Pajor Tamás fogalmaz: “az energiám most lángra gyullad, mert szeretni szeret, mert szeretne szeretni…”

Pajor Tamás Pajor Tamás

Tartsanak velünk csütörtök este 20:40-től!

Fábry – Duna – április 5., csütörtök – 20:40

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Korábbi adások>>>