Egyéb

Egy hazában: Hagyományos borverseny Mohácson

Az Egy hazában április 3-i adásának tervezett témái:

Március 24-én elhunyt Molnár Andrásné Fuhl Gizella, a hazai szlovákság kiemelkedő személyisége.Tanulmányai befejezése után tanítónőként kezdett dolgozni Tótkomlóson. Később szülőfalujában, Pilisszentkereszten tanított szlovák nyelvet a helyi általános iskolában, több mint negyven évig. Egyik alapítója volt a pilisszentkereszti pávakörnek. 1995 és 2006 között tagja volt az Országos Szlovák Önkormányzatnak. Az identitás megőrzéséért és erősítéséért, a szlovák oktatásban és kultúrában betöltött meghatározó szerepéért 2010-ben a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal tüntették ki. Akkor készült Iveta Hrubonová beszélgetése, amellyel Molnár Andrásnéra emlékezünk.

Lengyel-Magyar barátság hajónak nevezték át március 23-án fiatalok kezdeményezésére a Győr hajót. Egy koncerttel több generáció ünnepelte együtt ezt. Oganova Eranyak mikrofonja előtt beszélt minderről Lázár Márton Stanislaw, szervező.

20 éve nagy sikerrel szervez a Budakeszi Methodikzentrum Továbbképző Központ nyelvi és módszertani képzéseket, továbbképzéseket pedagógusok részére. Ezekre külföldi és hazai előadókat, szakértőket hívnak. Jelenleg a hallgatók 8 modulos felépítésben ismerkedhetnek meg a magyarországi németek és a német nyelvterületek gyermek- és ifjúsági táncaival. Arnold Krisztina látogatott hozzájuk.

Nyolc év telt el a battonyai „Lucian Magdu”  Román Nemzetiségi Általános iskola átadása óta. Ez idő alatt megnőtt az intézmény tanulóinak létszáma és az épület egyre szűkebbnek bizonyult. Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság segítségével az idén  bővülhet az iskola, ami a tetőtér beépítését jelenti. Oltean Júlia, igazgatóval Kaupert Julia beszélgetett.

“A garai bunyevácok” és “A garai bunyevác családok fotói” című kiadványok után március 14-én a garai kultúrházban bemutatták a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat harmadik, a helyi horvát hagyományokról szóló kötetét is.  “A garai  bunyevác családok egykoron és napjainkban” című könyvről a kiadványok szerkesztőjével, a  Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, Kubatov Mártonnal beszélgetett Balatinácz Renáta.

A Mohácsi Szerb Önkormányzat és a helyi Szerb Olvasókör szervezésében a mohácsi Szerb Klub 19. alkalommal adott otthon a hagyományos borversenynek. Mándity Predrág járt a borászok megmérettetésén és tapasztalatcseréjén.

Egy hazában – Nemzetiségi Rádió – április 3., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább