Napközben: Szenvedélybetegségekről már az általános iskolában

A Napközben március 30-i adásának tartalmából:

– Nincs élő zene a vendéglátó helyeken, de miből élhet meg a zenész
Alig akad olyan vendéglátó intézmény, ahol élő zenével szórakoztatják a vendégeket. Ami van: rádió, internet vagy CD.De hogyan fizetnek jogdíjat a vendéglátó helyek, a rendezvények szervezői , vagy egy lakodalomban? Másfelől folyamatosan végeznek azok a fiatalok, akik zenélésből szeretnének megélni. Mi lesz a sorsuk, mitől alakult ki ez a tendencia, vissza lehet e hozni a vendéglátásnak a korábbi korszakait, vagy létezik egy újfajta lehetőség a zenészek megélhetésére?

Hallgassa meg!

– A drogmegelőzésről már beszélni kell az általános iskolában is
Ha a tankönyvszerző jónak látja, beleírja, ha nem, akkor kimarad az alsós évfolyamok tananyagából a szenvedélybetegségek témája. Pedig egy tízéves gyerekkel már kellene erről beszélgetni, sőt, minden tanórán szóba kéne valahogyan kerülnie. Ehelyett vagy inkább átugorja a tanár a témát, vagy környezetórán felolvassa a könyvből, hogy az alkoholizmus gyógyítható.

Hallgassa meg!

– Férfi meddőség és fogamzásgátlás
Egyre több férfi küzd a meddőséggel, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években . A meddőségi problémák elemzésével foglalkozó szakemberek szerint a meddőség kialakulásért nemcsak a stressz tehető felelőssé, hanem az öltözködés és az étkezés is. A férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, ennek ellenére több mint negyedük (27%) egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13%-uk pedig rendszeresen megfeledkezik róla.

Hallgassa meg!

– Pénzügyi segítség a munkahelyen
Gyakran előfordulhat, hogy a munkavállaló pénzügyi segítségre szorul. Egy-egy nagyobb értékű használati cikk vásárlásakor, ház vagy lakás felújításkor nem a bankhoz, hanem a munkahelyéhez fordul, hogy fizetési előleget, munkáltatói kölcsönt vegyen fel. Nagyobb cégek a cafeteria rendszerbe is beépítheti a kölcsön lehetőségét. Milyen feltételekkel adhatja a munkáltató, mekkora összeg lehet a maximális érték és hogyan állapítható meg a törlesztési határidő?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – március 30., szerda – 9:00

Szerkesztő: Zsoldos László

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább