×

Túl az Óperencián: Bende Zsolt

A Liszt Ferenc díjas, érdemes művész tanulmányait a Zeneakadémián végezte 1948–1955 között Révhegyi Ferencné és dr. Sipos Jenő osztályában. 1956-ban a Szegedi Nemzeti Színház, 1957-ben pedig a Magyar Állami Operaház alkalmazta, magánénekesként. 1974-ben egyetemi docens lett a Zeneakadémia ének szakán. Pályafutása során végigénekelte a repertoár csaknem valamennyi jelentős bariton szólamát a lírai szerepkörtől a vígoperai hősökön át a nagy karakterszerepekig. Európa számos operaházában vendégszerepelt. Énekelt oratóriumokat is. Számos hanglemez készítésében működött közre, ezek közül hat a Francia Akadémia nagydíjában részesült. Zsűrizett énekversenyeken és számos mesterkurzust is tartott.

A Magyar Rádió több mint száz operett felvételét is őrzi.

Többször nyilatkozta, hogy szeret operettet énekelni, és nem véletlen, hisz az Operettszínházban is sokszor vendégeskedett. Sőt, még pályája kezdetén, Szegeden táncoskomikus is volt Lehár Ferenc operettjében, a Mosoly országában.

„Érzésem szerint az operettet ugyanolyan gonddal és szeretettel kell énekelni, mint az operát, vagy az oratóriumot. „

Az emlékezésben segítségemre lesznek művészkollégái, úgy mint Tiboldi Mária, Kalmár Magda, Medgyesi Mária, Kincses Veronika, Pitti Katalin, Palcsó Sándor és  Gulyás Dénes.

Várja Önöket a szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Túl az Óperencián műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább