Egy hazában: Húsvét a múlt század első felében

Az Egy hazában március 27-i adásának tervezett témái:

– Tavaszi mesevilág: minden év tavaszán Békéscsaba ad otthont az Országos Román Mesemondó versenynek, melynek a szervezésére egy bizottságot is létrehozott a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat. Juhász Tivadar, a Csabai Román Önkormányzat elnöke.

– A magyarországi német fiatalok második alkalommal házigazdái az európai nemzetiségek fiataljait tömörítő JEV húsvéti szemináriumnak. A nemzetiségi csoportok aktuális kisebbségpolitikai kérdésekről tárgyalnak, és egymás kultúrájával ismerkednek, a Húsvét jegyében. Arnold Krisztina látogatott hozzájuk.

– A keresztény világ egy része ma ünnepli Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét, de az ortodox hívők idén május 1-én ünneplik a Megváltó feltámadását. Mi az oka ennek az időbeli eltérésnek? – erre kereste a választ Gálity Vojiszláv főesperestől, a Budai Szerb Egyházmegye püspöki helynökétől Mándity Predrág.

– Az elmúlt hétvégén az Örmény Szószólói Kabinet kezdeményezésével a Magyar-Erdélyi magyar örmény Egyesület szervezésében „Dicsérjük az Urat” címmel tartottak húsvétváró rendezvényt Budapesten. A nagyszabású kulturális eseményről Oganova Eranyak kérdezte az egyik szervezőt.

– Vuzmeno kolo, fekete hímestojás, matkanje, bárányhús szentelés – csak néhány jellegzetesség a magyarországi horvát népcsoportok húsvéti ünnepköréből. Vannak olyan népszokások, hiedelmek is, amelyeket ma már csak a néprajzkutatók gyűjtéséből ismerünk, de azért jó tudni az eredetüket és jelentésüket. Ebben segít nekünk Eperjessy Ernő nyugalmazott néprajzkutató, akit Pavlekovics András keresett fel.

– „Van vizetek? Minek? Szomjasak vagyunk. Kút mellett jöttetek, miért nem ott ittatok? Hát, ha nektek nincs, akkor nekünk van…” Ilyen párbeszéd zajlott a szlovákok lakta településeken Húsvéthétfőn és a végén a férfiak meglocsolták a lányokat vízzel, hogy egész évben frissek és egészségesek legyenek. Cserébe festett tojást kaptak és természetesen megvendégelték őket. Ilyen volt a Húsvét a múlt század első felében. Hogy mi maradt a hagyományokból mára, arról Iveta Hrubonová mikrofonja előtt beszélt a Pitvarosról származó Csákiné Rekeny Zsuzsanna, és a Tótkomlóson született Agodné Antal Zsuzsanna.

Egy hazában – Nemzetiségi Rádió – Március 27., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább