Napközben a meteorológia világnapjáról

A Napközben március 23-i adásának tartalmából:

Megkezdődött a nagyhét, túl vagyunk a virágvasárnapon, a hét végén pedig a húsvétot ünnepeljük. De mire is emlékezik ilyenkor a keresztény világ? Milyen vallástörténeti, néprajzi hagyományok kötődnek az esztendő legnagyobb vallási ünnepéhez, és melyeket őrzünk ma is? (Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi tanár, Csiszár Róbert teológus, pszichológus, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa, Balogh Zsolt, a szolnoki Tisza-parti Római Katolikus Iskola igazgatóhelyettese)

Hallgassa meg!

Az idei esztendőtől – kevés kivétellel – tilos a halászat a természetes vizeinken. Ez a vízi élőlények védelme, a valamikori halbőség újrateremtése érdekében szükséges. A vizeket a horgászok kezelik, ami talán garancia arra, hogy védelmet kapnak őshonos halaink. Melyek a célok és a legfontosabb szabályok a vizek védelmében? (valaki a MOHOSZ elnökségi tagja, Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. vezetője, Stinner Ferenc, a Tiszakécskei Sporthorgász Sportegyesület vezetője).

Hallgassa meg!

Március 23-a a meteorológia világnapja. Ki ne szeretné előre látni a jövőt, és ha még az időjárást is meg tudja jósolni, felkészülhet a közeli napokra. Melyek az időjárás-előrejelzés legújabb eredményei? Meddig és milyen biztonsággal láthatóak előre a légköri folyamatok? (dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, Lupták Dóra frissen végzett meteorológus)

Hallgassa meg!

Hétfőn még megújíthatták igazolványaikat az őstermelők. Az új nyilvántartási rendszer segítséget nyújthat a trükközők kiszűrésében, ezzel pedig a fogyasztó és a költségvetés is jól járhat. Melyek a legégetőbb teendők az agráriumban? (Győrfy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Gyuricza Csaba, a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal vezetője).

Napközben – Kossuth – március 23., szerda – 9:00

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább