Napközben a húsvéti nyulakról

A Napközben március 29-i adásának tartalmából:

Okosautók és okos funkciók – Közeledik az idő, hogy vezető nélküli autókat gyártsanak, hiszen van olyan biztonsági funkció, ami az USA-ban hamarosan személygépkocsikra is kötelezővé válik. (autonomous emergency braking – AEB, autonom vészfék) Hogy állnak a gyárak a fejlesztésekkel? Pl. kamionok esetében komoly erőkkel dolgoznak azon, hogy ha a vezető elalszik és kimegy a sávból, egy robotpilóta ezt érzékelje és korrigáljon, vagy ha a hatalmas utánfutó nekileng mondjuk egy biciklistának és a vezető ezt nem érzékeli, egy automatizmus itt is közbelépjen.

Legionella – a fertőzés, amit a szellőző berendezések és légkondicionálók (is) terjesztenek.  A téma apropóját nem csak a tavasz adja, hamarosan konferenciát szerveznek erről. Arról beszélgetünk majd, hogy miféle betegség ez, hogyan fertőződhetünk meg, hogyan, milyen gyakori ellenőrzéssel előzhető meg és ha valaki a munkahelyén szerezte be a fertőzést, ez munkahelyi balesetnek számít-e.

Zöldségkosarak – hamarosan itt a szezon. Az egész országban elterjedt a zöldségkosár, amikor a vásárló közvetlenül a termelőtől kapja az éppen aktuális terményeket. Van, ahol maga szedheti föl a földről, de gyakoribb, hogy átadási pontokra szállítják. Az akció célja, hogy közeli őstermelőktől vásároljanak (bio)zöldséget- gyümölcsöt  a családok. Hol van ilyen, drágább-e mint a nagy áruházláncok, miért jó mégis ez az egész minden szempontból?

Kinek adhatjuk oda a megunt húsvéti nyuszikat? Ha mégsem ajándékozzuk el, hogyan kell helyesen tartani őket? És a kiscsibék?  Kisállattartás húsvét után közvetlenül.

Napközben – Kossuth – március 29., kedd – 9:00

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább