×

Domovina: A lelkész húsvétja

A Domovina március 28-i adásának tartalmából:

Történelmi tények – új megvilágításban
A Szlovák Intézet és a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete Kor(r)idor Szalon rendezvényén mutatták be a múlt hónap végén Štefan Šutaj történész, egyetemi tanár új könyvét “Az 1946. évi párizsi békekonferencia és a magyar békeszerződés” címmel. A szlovák történetírás eddigi első és egyetlen ilyen jellegű monográfiája részletesen feldolgozza az 1946-os párizsi konferencia minden mozzanatát,különös tekintettel a csehszlovák és a magyar delegáció tevékenységére,beleértve azok felkészülését az eseményre. A párizsi békekonferencia Csehszlovákia és a Magyarország számára különös jelentősséggel bírt,mert azon hagyták jóvá a két ország között már előzetesen aláírt békeszerződést.

Szerkesztő: Klausz Karola
Operatőr: Ormos Péter
Vágó: Helyi Attila

A lelkész húsvétja
Vajon gondoltak-e már arra, hogy egyes hivatások képviselőinek éppen akkor van a legtöbb munkájuk,  amikor mi ünnepelünk? A következő percekben az Alföldre, Tótkomlósra hívjuk önöket. Kíváncsiak voltunk, vajon hogy él a húsvétot megelőző hétköznapokban  Szpisák Attila evangélikus lelkész és családja.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Csepregi János

Húsvéthétfő az Árvai Falumúzeumban
Állítólag húsvéthétfőn régebben a lányok gyapjúkardigánt is vettek magukra, s amikor a fiúk jól meglocsolták, esetleg a patakba dobták őket, ázottan jól megölelték a legényeket. Említett népszokások a mai napig élnek Bölényfaluban (Zuberec),s ha ezekben a percekben a nyugat-tátrai faluban sétálnának, akkor bizony vödörrel, kölnivel és korbáccsal közlekedő férfiakkal találkozhatnának…

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna – március 28., hétfő, 7:55
Ismétlés 17:10-től a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább