Egyéb

Egy hazában: a gyulavári kastélyban nyílt kiállítás Kiss Adél képzőművész alkotásaiból

Az Egy hazában március 20-i adásának tartalmából:

– Több évtized után újra megjelenik egy nélkülözhetetlen kiadvány: már a nyomdában van a középméretű szerb-magyar szótár. Egyik szerzője Kacziba Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem docense, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

– 2013-ban nyitotta meg először kapuit Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban a “Jövőnk a múltunkban” című néprajzi kiállítás, amelyet azóta nemcsak itthon, de Szlovákiában is láthatott a közönség. A tárlat az 1718-ban betelepített felvidéki evangélikus szlovákság szokásainak időrendi sorrendben történő bemutatására vállalkozik, hangsúlyozva a kulturális örökség részét képező, ma is élő hagyományokat: karácsony Vanyarcon, lakodalom Ecseren, farsang Pilisszentkereszten, húsvétpászkaszentelés Rudabányácskán, pünkösd Maglódon, Úrnapja Csömörön, búzaszentelés Püspökhatvanban, terményáldás Szarvason és szüret Kesztölcön. A kiállítás kurátora: Király Katalin néprajzkutató, akivel Makai Ildikó beszélgetett.

– „Kisvonattal a kastélyba” címmel nyílt kiállítás március 14-én a gyulavári kastélyban Kiss Adél gyulai román képzőművész alkotásaiból. Kiss Adél 1974-ben született Gyulán, tanulmányait a gyulai román gimnáziumban, majd a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Egyetem design szakán végezte. Jelenleg Budapesten él és alkot. Kiállításai voltak Budapesten, Gyulán és Nagybányán, de csoportos kiállításokon is szerepelt többek között Ausztriában, Albániában, Marokkóban, Romániában és Nagy Britanniában. A gyulavári kiállítást Gyarmati Gabriella művészettörténész nyitotta meg. Kaupert Júlia először őt kérdezte a művésznő munkásságáról.

– A gradistyei horvátok lakta Horvátzsidányban 25 éve kezdte meg működését a Horvát Amatőr Színházi Társulat. A Vas megyei településen gazdag kulturális és nyelvi örökséget ápolnak a helyi civil egyesületek, amelyeknek elsődleges célja a horvát hagyományok átörökítése. Ebben élen jár a színitársulat, Füri Tamás látogatott hozzájuk.

– „A zene összeköt, lebilincsel és felszabadít”. Ezzel a címmel rendeztek meg az elmúlt héten egy nemzetközi UNESCO projektet a pécsi Pécs Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában. A 3 napos rendhagyó munkát Schulteisz Gábor kollégánk kísérte figyelemmel és elsőként az iskola igazgatójával Szabóné Bárdos Csillával beszélgetett a projekt céljáról és megvalósításáról.

Egy hazában minden vasárnap 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább