Alpok-Duna-Adria: Jézus szenvedéseire emlékezünk

A március 24-i adás tartalmából:

– Amikor néhány éve a Daimler cégcsoport úgy döntött, hogy új személygépjármű gyárat épít Kelet-Közép-Európában, első körben 50 helyszín jött számításba, ezek közül 7 volt
magyarországi. A kiválasztásnál több szempontot is figyelembe vettek. Kecskemét mellett szólt a jó infrastruktúra, a nemzetközi repülőtér és vasúthálózat közelsége, valamint a
rendelkezésre álló nemzetközi színvonalú oktatási struktúra és a jó életminőség a városban. Annak járunk utána, hogy milyen változásokat hozott az alföldi város életében a német óriáscég letelepedése.
– Az évszázados hagyományok mellett az idők során mindig keletkeznek újak is. Például az Erding járásban található Ottenhofenben, ahol az ismert gyermekkönyv, a „Nyusziiskola” szereplői ihlették meg Josef Grecklt. A mester szalmából készítette el a figurákat és minden évben Húsvétra fel is állítja őket a környékbeliek örömére.
– Marko Hatlak fiatal szlovén tangóharmonikás klasszikus zenei végzettséggel rendelkezik. Würzburgban és Weimarban tanult, ahol évente Európa más országaiból csak két hallgatót
fogadnak a tangóharmonika szakon. Repertoárja több zenei műfajt is átölel – a barokktól a tangóig, de az utóbbi időben a fiatal művészt a zeneszerzés is foglalkoztatja.
– Malik, Macić, Masmalić – csak néhány elnevezés azok közül, amelyekkel a gyerekek fantáziáját évszázadok óta izgató mitikus lényeket nevezik Horvátországban, az Adriai tengerparton. A televízió és a többi elektronikus média térhódításával a piros sapkás törpéről szóló esti mesék lassacskán feledésbe merültek. Azonban Cres szigetén mintegy tíz évvel ezelőtt a legendát újjáélesztették.
– A nagyhéten Jézus szenvedéseire, a keresztútra és a Golgotára emlékezünk. Ezek a kereszténység számára oly jelentős események igen szemléletesen elevenednek meg egy Bolzano melletti  dombon, ahol keresztút vezet a barokk kori Szent sír-kápolnához. A figurákat – a szenvedő Krisztust, Poncius Pilátust és a többieket – még 300 évvel ezelőtt faragták. A háború óta legtöbbjük egy pajtában porosodott, nemrégiben azonban felújították az összes figurát.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – Március 24., csütörtök, 7:55
Ismétlés – Duna World – Március 24., csütörtök, 16:35

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább