×

Ukrán nemzetiségi műsor: Vlagyiszlav Najgyonov festőművész gyűjteményes kiállítása

Az Ukrán nemzetiségi műsor március 11-i adásának tartalmából:

Riport Vlagyiszlav Najgyonov festőművész gyűjteményes kiállításáról
Március 4-én, az Ukrán Kulturális Központban – Budatest VI., Hajós u. 1. – megnyílt Vlagyiszlav Najgyonov festőművész gyűjteményes kiállítása.

Vlagyiszlav Najgyonov művészcsaládban született a kárpátaljai Rahón. Sok időt töltött a természetben, figyelte és tanulmányozta az élővilágot. Már kora gyermekkorában érdekelte a festészet, művészi pályája mégsem tekinthető nyílegyenesnek. Kezdetben intarziát és fafaragást tanult, majd mérnöki diplomát szerzett az Ungvári Nemzeti Egyetemen. A művészet iránt érzett vonzalma azonban győzedelmeskedett, s miután átköltözött Magyarországra, teljes egészében a festészetnek szentelte magát. Különböző technikákkal kísérletezik, keresi azokat a kifejezési formákat, amelyek a legjobban tükrözik az érzelmeit.

A kiállítást Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke nyitotta meg. A megnyitó folytatásában Vámosi Irina tanárnő ismertette a művész életútját, és beszélt a kiállításon látható képekről. Az ünnepélyes megnyitó zenei aláfestéseként az Ukrán melódiák együttes előadásában felcsendült Astor Piazzola tangója A nő illata című filmből és a Ne kérdezz című dal. A kiállítás egy hónapig – április 15-ig tart nyitva.

Budapest vendégei a Hajdamakok”
Március 4-én koncertet adott Budapesten a Hajdamakok ukrán rock-együttes. A koncert után az énekesek nyilatkoztak az ukrán rádióműsor munkatársának. Első számú beszélgetőpartnerünk Olekszandr Jarmola, énekes és szövegíró volt, de a csapat többi tagja is bekapcsolódott a beszélgetésbe.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább