Egyéb

Egy hazában: A kiskőrösi Petőfi múzeum is készül március 15-re

Az Egy hazában március 13-i adásának tartalmából:

A kiskőrösi Petőfi múzeum is készül március 15-e ünnepére. A közönségnek nem kell belépőíjat fizetni, és Petőfi verseit is meghallgathatják a szülőház kertjében. Az utóbbi években a múzeum épületegyüttese sokat változott. Újdonság az az állandó tárlat is, mely egy néprajzi anyagot mutat be. A tárgyak többsége szlovák családoktól származik. Bencsik János először Kispálné dr. Lucza Ilonát, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatóját kérdezte.

Vajon vannak-e még feltáratlan források az 1848/49-es szabadságharccal kapcsolatosan, vagy a történetírás már mindent megjelentetett március 15-ről és a nemzetiségek szerepéről? – Marjanucz László, történéssszel, a Szegedi Egyetem tanszékvezető docensével Mándity Predrág beszélgetett.

Már magyar nyelven is olvasható az a monográfia, amely a kora-középkortól napjainkig mutatja be a Kárpát-medencei németség történetét. A héten jelent meg Gerhard Seewann osztrák származású professzor, „A magyarországi németek története” című két kötetből álló műve. Eddig a könyv csak német nyelven volt elérhető, illetve a forrásanyagból tankönyv is készült. Erdei Krisztián beszélgetett a szerzővel.

Az első felelős magyar kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár életútjának egy szakasza Katymárhoz, illetve anyai ágon az ott élő bunyevác horvátokhoz kötődik. Ennek kutatójával, Ispánovity Mártonnal Pavlekovics András beszélgetett.

Három nemzet is hősének tekinti a Gyulán, román nemzetiségű családban született Pomucz Györgyöt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban honvédszázadosként vett részt, emigrációja után harcolt az amerikai polgárháborúban. Bauer Ádám összeállítása.

Egy hazában minden vasárnap 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább