A Lemezelőben Kincses Veronika

Március 13-án Kincses Veronika, Kossuth-díjas operaénekes lesz Madarász Zsolt vendége a Bartók Rádió Lemezelő című műsorában.

A Zeneakadémia elvégzése után a római Santa Cecilia Akadémián is tanult. 1973-ban lett az Operaház tagja. A színház vezető lírai szopránjaként elsősorban Verdi- és Puccini-hősnők megformálásával ért el kiemelkedő sikereket. Főszerepeket alakított a Lamberto Gardelli irányította Verdi-ciklusban, amelyből néhányat Hungaroton felvételen is rögzítettek. A legendássá vált 1986-os Bohéméletben Luciano Pavarotti partnereként alakította Mimit az Erkel Színházban. Számos mű ősbemutatóján énekelt. Közreműködött több opera televíziós felvételén. Fellépett egyebek közt Bécsben, Berlinben, Salzburgban, Velencében, Barcelonában, Buenos Airesben, San Franciscoban, Montreálban és a Carnegie Hallban is. A másfél órás beszélgetés délután 5 órától hallható.

Előtte Muzsikus legendák című rovatunkban a 125 éve született Sergio Failoni karmesterre emlékezünk. Az olasz dirigens 1928-tól két évtizeden át dolgozott a budapesti Operaházban; karmesteri gyakorlatának és tekintélyének köszönhetően világszínvonalra emelte a dalszínház  előadásait. 1932. április 24-én a Székely fonó ősbemutatóját dirigálta, a következő év januárjában pedig a milánói Scalában Kodály daljátékát. Nevéhez fűződik egyebek közt A kékszakállú herceg várának 1936-os diadalmas felújítása is. Vendégünk lesz Failoni Donatellazongoraművész, Sergio Failoni lánya és Karczag Márton az Operaház Emléktárának vezetője.

Lemezelő – Bartók – Március 13., vasárnap, 16:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább