×

Az Ukrán Országos Önkormányzat megemlékezett a Mennyei Század hőseiről

Az Ukrán nemzetiségi műsor március 4-i adásának tartalmából:

A Mennyei Század Hőseinek Napja

Február 19-én az Ukrán Országos Önkormányzat megemlékezett a Mennyei Század hőseiről. A megemlékező rendezvény részvevőit köszöntötte Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese, az Ukránok Európai Kongresszusa és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke és Mihajlo Junger, a magyarországi Ukrán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

A folytatásban levetítették a 3 februári nap. A Méltóság forradalma február 18. és 20. között Kijevben című dokumentumfilmet, amelyet A Századot már várták a mennyben című költemény előadásával Birtók Gyöngyi vezetett fel.

A vetítést követően Vaszil Pecsko, a majdani Civilek Tanácsának koordinátora osztotta meg emlékeit az egybegyűltekkel.

Az emlékest műsoros része A könnyekig című verssel folytatódott, majd a Zán házaspár adta elő csellón és hegedűn a Mennyei Század himnuszát, J. S. Bach Áriáját, Birtók Gyöngyi pedig Dzsamala: Miért van a virágoknak szeme? című dallal lépett újra a színpadra.

Zárásként Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke ukrajnai vendégeket mutatott be. A világ gyermekei a világbékéért mozgalom szervezői Szerbiából és Szlovéniából hazatérőben álltak meg Budapesten.

Az újbudai ukrán önkormányzat az emlékest keretében mutatta be A hősök nem halnak meg című fotókiállítást, melynek megtekintése után a részvevők meggyújtották az emlékezés gyertyáit.

Tájékoztató

A Mennyei század – Ukrajnában ez a gyűjtőneve azoknak a hősi halott ellenállóknak, akik közvetlenül kötődtek az Euromajdan (A Méltóság Forradalma) eszmeiségéhez és a 2013 decembere és 2014 februárja között történt eseményekhez.

Petro Porosenko ukrán államfő 2015. február 11-én aláírt 69/2015. számú rendelete emléket állít a Méltóság Forradalmában hősiesen helytállt személyeknek, és rendelkezik a Mennyei század hősei emlékének megörökítéséről. A rendelet célja, hogy „emléket állítsanak a nagy emberi, civil és nemzeti bátorságnak, az emberek önfeláldozó magatartásának, lelkierejének és kitartásának, minek eredményeképpen Hazánkban megváltozott a történelem menete, továbbá méltóképpen tiszteleghessünk a Mennyei század azon hősei előtt, akik a Méltóság Forradalmának napjaiban (2013 októbere és 2014 februárja között) az életüket adták a demokrácia eszméjének védelméért, kiálltak az emberi jogokért és a szabadságért, Ukrajna európai jövőjéért”.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább