Egyéb

Egy hazában: Megválasztották az év állatorvosát

Az Egy hazában március 6-i adásának tartalmából:

Megtartotta idei első ülését az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése. A maratoni testületi ülésen 30 napirendi pontban hoztak döntéseket a képviselők. Többek között arról, hogy július 2-án Mátraszentimrén rendezi az Országos Szlovák Önkormányzat a szlovákok legnagyobb ünnepét, a Magyarországi Szlovákok Napját. A közgyűlés előtt Fülöp Attila, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár találkozott a testület tagjaival. Bencsik János elsőként Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét kérdezte.

Az  „Év állatorvosa” címet vehette át február 26-án dr. Koósz Attila, a murakeresztúri születésű, horvát származású  állatorvos. Az elismerést a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar doktorrá avató és diplomaosztó ünnepségén adta át a Magyar Állatorvosi Kamara Elnöksége. A rendezvényen Pavlekovics András járt.

A klasszikus görög szerző, Szophoklész tragédiájának modern átiratát vitte színre a Spirita Társulat a budapesti Bethlen téri Színházban. Az Antigoné 016 című előadás örökérvényű kérdéseket vet fel.  Az együttes célja ugyanis, hogy a mai fiatal közönséget megszólítva értelmezzenek újra mindenki által ismert klasszikusokat.Oganova Eranyak a főszereplőkkel, a Kreón szerepét alakító Egressy G. Tamással, az Iszménét játszó, görög származású Efstratiadu Zoéval, és a címszereplővel, Fekete Patríciával beszélgetett.

Battonyán évtizedek óta rendeznek román batyus bált. Az elmúlt hétvégén a helyi József Attila Művelődési Központban több mint 200 vendég gyűlt össze. Képviseltette magát a román diplomácia, de vendégek érkeztek a környező településekről és romániai tesvérvárosokból is.
A kulturális műsort a battonyai Lucian Magdu Kéttannyelvű Iskola diákjai és tanárai, a Szenes Andrea által vezetett Korál Kórus és Trió szolgáltatta. Kaupert Júlia először Mihucz György szervezővel, a Battonyai Román Önkormányzat elnökével beszélgetett.

Az egykori szerb disznótoros szokásokat igyekszik már több éve feleleveníteni a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület. Az elmúlt hétvégén harmadik alkalommal szerveztek nyilvános disznóvágást. A szerb folklórral kisért gasztronómiai rendezvényen ott voltmunkatársunk, Mándity Predrág is.

Egy hazában minden vasárnap 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább