Egyéb

Egy hazában: A Mohácsi Szerb Olvasókör süteményfesztiválja

Az Egy hazában február 28-i adásának tartalmából:

Utazó vagonkiállítás
Lágerjárat címmel utazó vagonkiállítással emlékezik meg az 1944 végén és 1945 elején a Szovjetunióba deportált politikai foglyokról és kényszermunkásokról, köztük több tízezer német nemzetiségű emberről a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a “csendes emlékezésnek helyet adó” vagon felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről deportálások indultak a Szovjetunióba. A kiállítás szerdán nyílt és jelenleg a budapesti Vasúttörténeti Parkban látható. Király Levente tudósít.

Saját fenntartású német óvodák és iskolák
Egyre több település német nemzetiségi önkormányzat jelzi a németek országos önkormányzatának, hogy saját fenntartásba kívánja venni a helyi iskolát vagy óvodát. Az országos önkormányzat múlt heti közgyűlésén 10 oktatási intézmény átvételéhez adta egyetértését – tájékoztatta műsorunkat Heinek Otto, elnök.

Telekgerendási rendezvény
A Békés Megyei Szlovák Önkormányzat találkozót szervezett a megyében működő szlovák önkormányzati és civil szervezetek képviselői számára. A telekgerendási rendezvényen a testület beszámolt a tavalyi tevékenységéről és a résztvevőkkel egyeztették idei programjaikat. A találkozón részt vett Paulik Antal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának vezetője is, aki az önkormányzatok működési támogatásának elszámolásáról tartott előadást.

A Szegedi Helyi Szerb Közösség éves közgyűlése
március 6-án, délelőtt 11 órától tartja éves közgyűlését a szegedi Szerb Klubban. Az elmúlt évben végzett munkáról és a tavalyi költségvetésről Rusz Borivoj, a civil szervezet elnöke ad tájékoztatót, a fórumot nőnapi ünnepség zárja, amely már hagyományos – mondta el műsorunknak.

Pocsaji Magyar-Román lakodalmas
Több száz vendéget várnak idén is a pocsaji Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozóra, március 5-én. A helyi önkormányzat és a Pocsaji Román Nemzetiségi Önkormányzat által kilencedik alkalommal megrendezett eseményre meghívták az eleki román tánccsoportot és a „Doina Bihorului” Néptáncegyüttest is. Ezt a csoportot a Hajdú-Bihar megyei, román nyelvet is oktató iskolák mostani és egykori diákjaiból állította össze Grósz György, kétegyházi koreográfus, aki már több mint tíz éve tanítja a román táncokat ezekben az iskolákban.

Folytatódik a politikai foglyok emlékéve
Kiállításokkal, filmvetítésekkel, megemlékezésekkel és konferenciával folytatódik a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások tavaly kezdődött emlékéve. 70 évvel ezelőtt, 1946. február 27-én írták alá Budapesten magyar-csehszlovák lakosságcsere egyezményt. Átvenne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól egy 270 fős általános iskolát a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat. Román, görög, lengyel, örmény kulturális események.

A héten több megemlékezés is volt a hazai németek 70 évvel ezelőtti Szovjetunióba történt elhurcolásáról, illetve az ugyancsak 70 éve kezdődött magyar-csehszlovák lakosságcseréről. A második világháború után Mezőberényből több mint 900 német származású ember távozott kényszerűségből, és több mint 1100 ottani szlovák költözött az akkori Csehszlovákiába. A Felvidékről elűzöttek közül pedig 200 magyar család vált berényivé. Kugler József Berényiek voltak, berényiek lettek című könyve arra is tanúbizonyság, hogy az elszármazottak a mai napig szorosan kötődnek a szülőföldhöz. A szerző nemrégiben elhunyt, rá is emlékezünk Bencsik János összeállításával, először a könyv szerkesztőjét, Körösi Mihályt halljuk.

Egy iskolabuszt adtak át a napokban a Baranya megyei Bólyban, a 30 férőhelyes jármű több közösségi feladatot is elláthat, de főként 180 diák szállítására használják majd. A 10 faluból bejáró iskolások ugyanis nagyjából a gyereklétszám  felét teszik ki a bólyi iskolában, nagy részük német nemzetiségi származású. Az iskola már több évtizede élen jár a német nemzetiségi oktatásban. Arnold Krisztina Bóly polgármesterével, Hárs Józseffel beszélgetett.

A tavaszi szezon kezdete előtt a Pécsi MFC labdarugó csapata leszerződtette Jeránt Márkot, a pécsi illetőségű, tehetséges játékost. Márk horvát gyökerekkel rendelkezik, kiválóan beszél horvátul és angolul, és eddigi élete során inkább a horvát folklór ápolásával foglalkozott. Sokoldalú személyiség, nemrég diplomázott a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán. Mint Füri Tamásnak elmondta: gyermekkori álma teljesült azzal, hogy egy ilyen patinás klubhoz szerződött.

Süteményfesztivál
A Mohácsi Szerb Önkormányzat és a Mohácsi Szerb Olvasókör az idén is megrendezte a hagyományos Süteményfesztiválját. A helyi Szerb Klubban tartott, sós és édes kalácsok szemléjén ott volt munkatársunk Mándity Predrág is, aki a fő szervező kérésére azt is vállalta, hogy végigkóstolja a gasztronómiai remekműveket.

A román néphagyomány máig megtartott része a “márciuska”: egy tavaszhozó  üzenet a kabáton, a szívek fölött, a szeretet, a remény jelképe. A vékony selyemzsinórban piros és fehér öleli egymást. Március elsején ezzel ajándékozzák meg a fiúk a lányokat, férfiemberek a fiatal és idősebb hölgyeket. Honnan  ered ez a kedves szokás? – kérdezte Kaupert Júlia Bucsin Miháelát, a Szegedi Tudományegyetem Román Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetőjét.

Egy hazában minden vasárnap 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább