×

Domovina: Negyedszázados szlovák folklóregyesület

Február 15-i adásunkban a szlovák néptáncé lesz a főszerep. A Lipa Szlovák Folklóregyesület a közelmúltban ünnepelte negyedszázados jubileumát.

Prameň
Az említett tánccsoport azonban különbözik a magyarországi hasonló művészeti csoportoktól. 1990 szeptemberében ugyanis központi szlovák táncegyüttesként alapították meg Budapesten. Kezdetben Prameňnek (Forrás) hívták.Az egyesület egyik fontos eredménye, hogy tagjaik közül 17 táncos elvégezte a hároméves „C“ kategóriás néptáncoktató képzést. Az alapítók célja a magyarországi szlovák néptáncok és népszokások feldolgozása, valamint az anyaországi tánckultúra magyarországi bemutatása és megismertetése volt. Erről is szó esett az együttes – az akkor még Prameň – 10. születésnapi ünnepségén készített riportban.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Fodor Dezső
vágó: Csányi Katalin

Lipa
Öröm tölti el azokat is, akik még jelenleg is a Lipa Szlovák Folklóregyesületben dolgoznak. 2001-ben Hollósy Tiborné számos társadalmi teendői,egyéb elfoglaltsága miatt leköszönt az elnökségről, és a vezetést két nagy tapasztalattal rendelkező szakembernek adta át. Szelényi Györgyné és Szilágyiné Suba Éva folytatja a megkezdett munkát. A szervezet pedig a Prameň Szlovák Folklóregyesület jogutódjaként a LIPA Szlovák Folklóregyesület nevet vette fel. Fellépéseiken a zenei kíséretet a Kóborzengő és a Tücsök zenekar adja. A hazai fesztiválokon és fellépéseken kívül az egyesület több külföldi meghívásnak is eleget tett. Számos alkalommal szerepeltek Szlovákiában a Gyetvai Folklórfesztiválon, meghívták őket Csehországba, Belgiumba, Lengyelországba, Romániába, Szerbiába, Görögországba és Franciaországba is. Több külföldi folklóregyesülettel is sokéves baráti kapcsolatot ápolnak, ilyen pl. a kassai Železiar, a belga Lichena, a párizsi Nádeje,és a prágai Limbora együttes. Több magyarországi szlovák csoporttal is vállaltak közös hazai és külföldi fellépéseket.A kiskőrösi Szivárvánnyal, az ecseri Zöldkoszorúval, a vanyarci Rozmaringgal, valamint a kistarcsai Pannóniával. A Lipa idén január 9-én egy nagyszabású gálaműsor keretében, a fővárosban ünnepelte meg fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi találkozó programjába számos egykori táncos is bekapcsolódott, s több vendégegyüttes is együtt ünnepelt a csoporttal. A gáláról nem hiányoztak a budapesti szlovák iskola tanulói sem, hiszen ez az intézmény immár negyedszázada az egyesület bázisa.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Domovina – Duna – Február 15., hétfő, 7:50
Ismétlés 17:15- a Duna World csatornáján.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább