×

Ilyen volt A Dal 2016 utolsó elődöntője percről-percre

2016_02_06_A_Dal_harmadik_elodonto-126

19:40-kor ismét kezdődik A Dal 2016, mi pedig újfent percről-percre követjük az eseményeket, érdekességekkel és háttérinfókkal színesítve folyamatosan frissülő bejegyzésünket. Tartsatok velünk!

Közérdekű közleményeink:

A Szavazás
Összesen három lehetőség áll rendelkezésetekre, ha kedvenceitekre akartok szavazni:
1. Itt az oldalon (ingyenes)
2. Az applikáción keresztül, ami elérhető iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is (ingyenes)
3. SMS-ben, a +36(20,30,70)4422-999-es telefonszámon (alapdíjas)
Szavazni csak és kizárólag a produkciók alatt tudtok, így a weboldalas/applikációs változatnál érdemes jóval a műsor előtt elvégezni a regisztrációt.

Extra produkció
Az első elődöntőben Király Viktor énekelt, a másodikban az Ocho Macho és Deniz lépett színpadra, ma pedig ByeAlex és a Slepp csap majd a húrok közé. És hogy melyik dallal? Egy kis segítségért kattintsatok ide!

19:40 – Belevágunk az utolsó elődöntőbe!
Az újabb látványos nyitótánc közben bevonulnak mai fellépőink: Nika, B The First, Ív, Gájer Bálint, Parno Graszt, Singh Viki, Horányi Juli, Petruska, Berkes Olivér és Tóth Andi, valamint Agárdi Szilvia! Műsorvezetőink továbbra is Tatár Csilla és Harsányi Levente, kezdődjék a móka!

A nyitányt itt tudjátok megnézni.

19:47 – Itt a zsűri
Zséda, Both Miklós (a továbbiakban Miki), Frenreisz Károly (a továbbiakban Karesz) és Pierrot!

19:49 – Első fellépőnk Nika!
Az eMeRton- és Fonogram-díjas énekesnő dalának címe ‘Emlékkép‘. Ilyet sem láttunk még A Dal színpadán: a szám elején Nika arcára egyedi látványt vetítettek, ezt mindenképp újra kell majd néznünk! A technika neve 3D Mapping.

19:52 – Nika értékelése
Karesz nagyon örül, hogy Nika magyarul énekel. Pierrot szerint 1 percig csak téblábol a dal, de utána beindul rendesen. A szöveg viszont nem a legjobb, elfárad, a „slágerklisé-kosárból” építkezik. Zséda szerint csodálatosan énekel és ad elő Nika. Miki fantasztikus éneklésnek nevezi a produkciót, de a refrénből nem igazán ért valami: ‘Ma bezárul az ajtó, és hány maradandó emlékkép’ – de mi?! Pontok: 7-6-9-7-5

Nika produkcióját itt tudjátok megnézni.

19:58 – Jön a B The First!
A Pély Barna nevével fémjelzett banda indított már online gitároktatást és online tehetségkutatót is, versenydaluk címe ‘You told me that you loved me‘. Barna fellépőruhája egy kissé szokatlan, kíváncsian várjuk, ezt szóba hozza-e majd a zsűri. A nóta Johnny Cash munkásságát idézi fel bennünk, dallamos, ritmusos, főszerepben a gitárral.

20:02 – A B The First értékelése
Pierrot szerint időgépbe ültetett minket Barna, mert ezen a színpadon ritka az ilyen fiatal tudatos zenész, aki egységben van a dalával. Ösztönösen, sallangmentesen tud zenélni. Karesz gratulál a két gitárhoz, és tetszett neki, ahogy Barna kibontotta a kötött dalt. Pontok: 8-9-7-7-5 (Zséda pedig szóba hozta a ruhát!)

A B The First produkcióját itt tudjátok megnézni.

20:05 – Következik Ív
Ív Horányi Julival és ByeAlex-szel is zenélt már együtt, előbbivel közös bandában is játszott. Milyen csavaros az élet: ma egymással versengenek. A dal címe: ‘Love kills me‘. A háttérben a ’80-as évek elevenednek meg, az összkép tetszetős.

20:10 – Ív értékelése
Miki szerint a dal nem túl ötletes, az énekesnek kéne megtöltenie tartalommal. Ívnek erre kéne még gyúrnia. Zsédának nagyon tetszett, és a dizájn is, a ’60-as évek hangzását a ’80-as évek látványával ötvözték. Pontok: 7-8-7-6-5

Ív produkcióját itt tudjátok megnézni.

20:15 – Érkezik Gájer Bálint
Bálint is korábbi csapattársaival küzd A Dal 2016-ban (ahogy A Dal 2014-ben is): korábban a Group’N’Swing tagja volt, akikkel Fonogram-díjat is nyert. Utána szólókarrierbe kezdett, és ismét Fonogram-díjas lett, szóval nem ma kezdte az ipart. Ma a ‘Speed Bump‘ c. nótával száll versenybe.

20:18 – Gájer Bálint értékelése
Karesznek bejött a szofisztikált előadásmód és a dal is, viszont szerinte a színpadkép megosztotta a figyelmet. Zsédának is tetszett, de nem érzi benne a versenydalt. Pontok: 6-7-6-7-7

Gájer Bálint produkcióját itt tudjátok megnézni.

20:20 – A Tabella először
B The First (36), Nika (34), Ív/Gájer Bálint (33)

20:25 – Jön a Parno Graszt
A nemzetközi porondon is bizonyított zenekarról korábban már a BBC is forgatott filmet, nótájuk címe ‘Már nem szédülök‘. A Parno Graszté, nem a BBC-é.

20:28 – A Parno Graszt értékelése
Karesznek nagyon tetszett az autentikus roma zene, és kíváncsi lenne az AC/DC feldolgozásaikra is a ‘sztereóköcsöggel’ (ez két bödön kooperációja lehet szaknyelven). Pierrot megemelné a kalapját, ha lenne, és kellemes meglepetés érte. Miki szerint hihetetlenül emberi volt az egész, és köszöni szépen. Pontok: 8-7-9-9-5

A Parno Graszt produkcióját itt tudjátok megnézni.

20:36 – A színpadon Singh Viki
Viki is tapasztalt előadó: énekelt már az Anna and the Barbies-ban, az Unisex-ben, és vokálozott már Caramel, Majka, a Welhello és a Halott pénz felvételein is. ‘Katonák’ c. dalával a béke és szeretet fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A színpadon rengeteg gyertya, a dal Cserháti Zsuzsát juttatja eszünkbe. Zongora, hegedű és Viki hangja tölti be a stúdiót.

20:42 – Singh Viki értékelése
Zséda végig libabőrös volt, annak ellenére, hogy nem tudja eldönteni a dal idevaló-e, mintha egy kicsit kilógna a mezőnyből. Miki szerint a szöveg és az üzenet nehezen megugorható (-> háború), de az egész szöveg végig nagyon megfoghatatlan. Nem megy rá specifikusan egy olyan dologra, ami Mikit be tudná hívni. De ha ezeket leveszi, akkor olyan zeneiség árad a dalból, hogy nem tudja kivonni magát a hatás alól. 8-8-5-7-6

Singh Viki produkcióját itt tudjátok megnézni.

20:42 – A Tabella másodszor
Parno Graszt (38), B The First (36), Sing Viki/Nika (34), Ív/Gájer Bálint (33)

20:44 – Reklám
Hamarosan folytatjuk, maradjatok velünk!

20:50 – Itt is vagyunk

20:52 – Énekel Horányi Juli
Ív vs Horányi Juli – II. menet. Ív már elénekelte a magáét, most Julin a sor. A dal címe ‘Come along‘. Juli mögött rózsaszín tenyérlenyomatok mozognak a háttérben. A dal egy fokkal lassabb, mint az eddigiek, meglátjuk hogyan vélekedik erről a zsűri.

20:56 – Horányi Juli értékelése
Karesz örül neki, hogy Juli szólókarrierbe kezdett, és szereti, ha az énekes maga írta a dalt. A vokál is nagyon szép volt. Zséda szerint Juli olyan volt, mint egy angyal. Pontok: 7-5-7-6-6

Horányi Juli produkcióját itt tudjátok megnézni.

20:58 – A Tabella harmadszor
Parno Graszt (38), B The First (36), Singh Viki/Nika (34), Ív/Gájer Bálint (33), Horányi Juli (31)

21:02 – Érkezik Petruska
Petruska korábban a Quimby egyszemélyes előzenekaraként turnézott. A nóta címe ‘Trouble in my mind‘, ami egy rossz álomból született: barátai felsorolták neki, hogy mik a hibái. Ha ezekkel szembe tudunk nézni, akkor boldogabbak lehetünk, Petruska értelmezése szerint. Ahhoz képest, hogy egy rossz álom ihlette a dalt, felettébb vidám hangzású, hangulatú.

21:07 – Petruska értékelése
Pierrot elégedett, Mikinek pedig kifejezetten tetszett a szöveg. Pontok: 9-9-9-8-7

Petruska produkcióját itt tudjátok megnézni.

21:10 – A Tabella negyedszer
Petruska (42), Parno Graszt (38), B The First (36), Singh Viki/Nika (34), Ív/Gájer Bálint (33), Horányi Juli (31)

21:12 – Tinititánok támadása: Berkes Olivér & Tóth Andi!
A fiatalok nem csak az énekléshez értenek: Olivér az Orfeum Pesti mulató A nagy Gatsby című revüműsorának, míg Tóth Andi a Válótársak c. sorozatnak és a Madách Színház Nyomorultak c. darabjának állandó szereplője. Közös daluk címe ‘Seven Seas‘.

21:16 – Berkes Olivér & Tóth Andi értékelése
Zséda úgy érzi, hogy még egy kicsit nem állt össze a produkció, talán azért, mert későn jöttek össze, mint előadó páros. Karesznek nagyon tetszik, igazi mainstream slágernek nevezhető. Pontok: 6-7-5-9-7

Berkes Olivér & Tóth Andi produkcióját itt tudjátok megnézni.

21:18 – A Tabella ötödször
Petruska (42), Parno Graszt (38), B The First (36), Singh Viki/Nika/Berkes Olivér&Tóth Andi (34), Ív/Gájer Bálint (33), Horányi Juli (31)

21:19 – Az utolsó elődöntő utolsó versenydalának énekese Agárdi Szilvia!
Szilvi korábban egy nemzetközi, látássérült énekeseknek szervezett dalfesztiválon nyert első helyezést, Krakkóban. Mostani versenyművének címe ‘It is love‘.

21:23 – Agárdi Szilvia értékelése
Miki gratulál, Zséda szerint fantasztikus, Pierrot ‘nagyon vállalhatónak’ nevezi a dalt, Karesz pedig szintén gratulál, annyira szuper volt. Pontok: 8-9-8-8-7

Agárdi Szilvia produkcióját itt tudjátok megnézni.

21:25 – A Tabella hatodszor
Petruska (42), Agárdi Szilvia (40), Parno Graszt (38), B The First (36), Singh Viki/Nika/Berkes Olivér&Tóth Andi (34), Ív/Gájer Bálint (33), Horányi Juli (31)

21:26 – A zsűri dönt, ki jusson tovább a hármas holtversenyből
Karesz téteti közhírré a döntést: Nika a tuti továbbjutó, Singh Viki és Berkes Olivér & Tóth Andi a vigaszágra került.


A zsűri (Fotó: Penziás Nikolett)

21:30 – Kezdődik a vigaszági szavazás
Akikre szavazni lehet: Singh Viki, Berkes Olivér & Tóth Andi, Ív, Gájer Bálint és Horányi Juli.

21:35 – Mai extra fellépőink a színpadon!
Következik ByeAlex és a Slepp, a ‘Még mindig’ c. dallal!

Az extra produkciót itt tudjátok megnézni.

21:42 – Vége a szavazásnak

A szavazás eredményét itt tudjátok megnézni.

21:43 – A hatodik középdöntős nem más, mint…
BERKES OLIVÉR & TÓTH ANDI!

21:44 – Összefoglaló
A továbbjutók tehát: Petruska, Agárdi Szilvia, Parno Graszt, B The First, Nika, Berkes Olivér & Tóth Andi! Búcsúzik Singh Viki, Ív, Horányi Juli és Gájer Bálint.

21:45 – Itt a vége
Köszönjük a figyelmet, tartsatok velünk a jövő héten is!

Addig is nézzétek vissza a harmadik elődöntőt!>>>