RONDÓ: Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadó

A RONDÓ január 21-i adásának tartalmából:

Adásunkat egy szomorú hírrel kezdjük.
Stábunkat fájdalmas veszteség érte. Január 7-én rövid, súlyos betegségben elhunyt Kele Andor állandó operatőr kollégánk. Egyik kedvenc helyén, a visegrádi Ördögmalom vízesésnél forgatott képeivel, és Sutarsky Konrád versével búcsúzunk tőle.

A folytatásban az óév eseményeiből készítettünk összefoglalót!

PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE
December 18. a Nemzetiségek Napja – ennek alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben is megrendezte a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadót. A díjazottak között volt Vihula Mihajló ukrán gitárművész és zenetanár, a 15 éves Ellinizmosz görög néptáncegyüttes, az Urartu Örmény Színház és a bolgár származású Miskolczi Dimitranka Dimitrova.

NEMZETISÉGI HÍREK
Az év díszlettervező díját a bolgár származású Orosz Klaudia báb-, jelmez- és díszlettervező kapta.

ÖRMÉNY HANGVERSENY BUDAÖRSÖN
Ezt követően Budaörsre látogatunk, ahol az örmény genocídium emlékév alkalmából rendeztek kiállítást és hangversenyt Armenícium címmel.

ÉLET A SZERELEM
Éljen a szerelem! – ezzel a címmel állított színpadra előadást a Nemzetiségi Színházi Szövetség, és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház. A darab a Csárdáskirálynő bemutatója centenáriumának tiszteletére készült több nemzetiség színészeinek közreműködésével. A riportban megszólal Gergely László rendező, Trojan Tünde dramaturg és Keller Linda, az Artashat társulat vezetője.

ÖRMÉNY ZONGORAMŰVÉSZ A MÜPA-ban
Háromtagú zenekarával hazánkban járt az örmény jazzélet egyik kiemelkedő alakja, Tigran Hamasyan. A művész 2003-ban családjával Örményországból Los Angelesbe települt, majd 2006-ban megnyerte a Thelonious Monk Jazz-zongoraversenyt. Budapesti koncertjük előtt a trió workshopján betekintést nyerhettünk rendkívül összetett, poliritmikus zenéjébe.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
Mint minden adásunkban, Dóczi Violett válogat és ajánl az aktuális kulturális programok kínálatából (kiállítások, koncertek, filmek stb.)

JANA – NE FELEDD A NEVED!!
Adásunk végén egy musical előadásra invitáljuk Önöket. December közepén Kunszentmártonon mutatták be a Jana, ne feledd a neved című előadást, amely egy görög kislány igaz történetét meséli el. A görög polgárháború következtében Janához hasonlóan sok ezer ember kényszerült külföldön menedéket keresni, és sok kisgyermek csak hosszú évtizedek után talált testvéreivel egymásra.

RONDÓ – Duna – január 21., csütörtök, 7:25

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább