Egyéb

Egy hazában: Horvát disznóvágás Szalontán

Az Egy hazában február 7-i adásának tartalmából:

25 éves a Magyarországi Németek Pécs-baranyai Nemzetiségi Köre
Az elmúlt hétvégén ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a “Magyarországi Németek Pécs- Baranyai Nemzetiségi Köre”. Az egyesület tudományos konferenciát szervezett a magyarországi németek 70 évvel ezelőtti elűzetésére emlékezve, de ízelítőt adtak a nemzetiség kultúrájából is. A német kör elnökével, Matkovics- Kretz Eleonórával Gerner Éva beszélgetett.

Országos szlovák találkozó
Közös egyeztetésre hívta az országban működő szlovák nemzetiségi civil szervezetek képviselőit az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. Hollerné Racskó Erzsébet a budapesti találkozó céljáról és eredményeiről Makai Ildikó mikrofonja előtt beszélt.

Thököly Száva-díj
A Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése „Thököly Száva” díjjal tüntette ki Vukoszávlyev Zoránt, a budapesti Műszaki Egyetem docensét, a magyarországi szerb ortodox templomok építészetét feltáró kutatómunkája és publikálása, illetve hazai szerb ortodox templomok felújítását segítő tevékenysége elismeréseként. A kitüntetést az elmúlt szombaton – ünnepélyes keretek között – a Szent Száva akadémián adták át. Az újszentiváni származású kitüntetettel Mándity Predrág beszélgetett.

Nyisztor János kiállítása
Nyisztor János gyulai román művész Visszaforgó című kiállítása nyílt az elmúlt vasárnap a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében, a tárlaton festményeket és fotóalapú grafikákat láthat a közönség. Az alkotót Kaupert Júlia kérte mikrofon elé.

Horvát disznóvágás Szalontán
A szalántai Marica Kulturális Egyesület idén harmadik alkalommal rendezett hagyományos horvát disznóvágást. A rendezvénynek, amelyet a Pécs melletti bosnyák horvátok által lakott településen tartottak, több célja is van. Egyrészt, feleleveníteni a régi hagyományokat, másrészt közösségformáló szerepe sem elhanyagolható. A múlt heti böllér mustrán Füri Tamás is ott volt, ahol Sándorné Stivics Brigittával, az Egyesület alelnökével, valamint Szendrői Mártával beszélgetett.

Egy hazában minden vasárnap 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább