×

Domovina: Szlovák farsangi szokások

A Domovina február 8-i adásának tartalmából:

A február 8-i műsorban úgy döntöttünk, hogy gazdag archívumunk segítségével lemerülünk a régi szlovák farsangi szokások kútjába, s megmutatjuk, hogy évszázadokon keresztül, a családi összetartásnak köszönhetően hogyan élte túl közösségünk akár a legnehezebb időszakokat is. A következő riportokkal csatlakozunk hát a házasság hetének világszerte zajló eseménysorozatához. Magyarországon 2008-ban, Szlovákiában pedig 2011-ben tartották meg először az ún. házasság hetét.

A „The Mariagge Week“ elnevezésű világkampány azonban még 1997-ben indult. Első ízben Angliában az elnök, John Major és felesége, Norma hirdette meg. A következő években egyre nőtt a népszerűsége és manapság már 4 világrész 21 országában csatlakoztak hozzá. Az idén hazánkban február 7-től 14-ig, Bálint napjáig tart a házasság hete, bár e felemelő emberi kapcsolat örökérvényű.

1. Farsangi Pál Piliscsabán
A farsangi időszak az idén február 10-én ér véget a hamvazószerdával, de a  következő percekben még nem leszünk huncutság hiányában, hiszen az éves népszokások bizony nagy adag humorban is bővelkedtek. A farsangi bolondozásnak általában „temetés” vetett véget: nem kímélve a bőgőt vagy valamelyik csintalan férfit. Persze az ilyen temetésen sírtak-ríttak, énekeltek, viccelődtek. A Piliscsabai Szlovák Pávakör 2009-es előadásában ismerjék meg farsangi Pál történetét! S emlékezzünk ezekkel a percekkel azokra a piliscsabai pávaköri tagokra is, akik azóta már távoztak az élők sorából!

Szerkesztő: Hruboňová Iveta
Operatőr: Ficker Péter
Vágó: Welti György

2. Idősek farsangja Pilis városában
2009-ben Pilis városába is meghívtak bennünket, a vidám nyugdíjasklub szerette volna velünk megosztani a mindenkori farsangi hangulatot. Sőt, a gazdasszonyok még a gazdasági válság átvészelésére is tudtak  jó receptet mondani.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Fodor Dezső
Vágó: Csányi Katalin

3. Terényi farsangi szokások
A Domovina zárásaként egy 1994-ben, Terényben rögzített anyagot kínálunk. A helyi általános iskolások osztották meg velünk azokat a farsangi énekeket, szokásokat, amelyeket a szlovák népi kultúra néhai mindentudó szerelmese, Lami István is felgyűjtött és eldolgozott. A rövidesen látható gyerekeknek azóta már biztosan saját családjuk van és bízunk benne, hogy a jövő generációnak is átadják a szlovák nyelv és hagyományok szeretetét, ápolását!

Összeállította: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – február 8., hétfő, 7:50
Ismétlés 17:10-tól a Duna World csatornáján

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább