Szellem a fazékból: irány a piac

A Szellem a fazékból január 30-i adásából:

Hallgassa meg!

Kulináris körökben régóta tartja magát a mondás: ha kíváncsi egy ország gazdasági, kulturális színvonalára, lakóinak temperamentumára, ki kell látogatni a piacra. Bárhova megy az ember szerte a világon, a piacokon lehet igazán megérteni az országot és a népét. A thaiföldi vagy vietnámi úszó piacok festői tarkasága egészen más hangulatot áraszt, mint a bécsi Naschmarkt, a római Campo dei Fiori, vagy a párizsi rue Mouffetard. Hasonló kalandokat itthon is átélhetnek, ha kimennek a belvárosi piacra. Hivatalos nevén a Hold utcai Vásárcsarnokba, amely Cziegler Győző tervei alapján épült – az ő munkája a Széchenyi fürdő is –, és 1897-ben nyitotta meg a kapuit. Ez a piac ugyanis gasztropiac lett. Evőpiac, ha úgy tetszik. Ide a látogatók már nem is annyira vásárolni, inkább enni járnak. Vinkó József Hold utcai kalandozásának segítársai: Bíró Lajos, séf, Forgács Zoltán, Bíró Lajos üzlettársa, Szabó Péter, halkereskedő, Nyíri Szása, séf, Szabó Győző, színművész, bisztrótulajdonos, Vörös Péter, a Zsendice sajtüzlet vezetője, valamint Slamm Gábor, a Golbice kolbászozó vezetője.

Szellem a fazékból – Kossuth – január 30., szombat – 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább