Egy hazában: Agárdy Gáborra emlékezünk

Az Egy hazában január 31-i adásának tartalmából:

Hallgassák meg!

A Magyar Népművelők Egyesületének Baranya Megyei Szervezete minden évben a Magyar Kultúra Napján, január 22-én – a baranyai kultúra jeles személyiségéről elnevezett – Lemle Géza díjjal ismeri el egy tagja kiemelkedő közművelődési, közösségszervezői tevékenységét. Az egyesület elnöksége a díjat idén Sárosác Mihálynak, a pécsi August Šenoa Horvát Klub vezetőjének adományozta. A kitüntetettel Balatinácz Renáta beszélgetett.

Sok német nemzetiségi oktatási intézményt vettek át az utóbbi időben a helyi német önkormányzatok, és számos településen gondolkodik ezen a lépésen a testület. Bechli Erzsébet, Ófalu polgármesterénél is gyakran csörög a telefon, a tapasztalataira kíváncsiak önkormányzati képviselők vagy óvodavezetők. Nem szabad könnyelműen belevágni ebbe a feladatba, hiszen sok munkát ró ez az önkormányzatra,és elengedhetetlen a jó együttműködés a képviselők valamint az oktatási intézmények vezetői között. Arnold Krisztina beszélgetett Ófalu polgármesterével.

10 éve hunyt el a magyar örmények egyik legkiemelkedőbb személyisége, Agárdy Gábor, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész. Nagyapja az örmény holokauszt áldozata volt, apját pedig menekülés közben valaki beemelte egy szekérbe, így maradt életben. A kedvelt színész ikonfestőként is ismert volt, műveiből készített tárlattal emlékeztek rá Budapesten. Agárdy Gábor özvegyével Oganova Eranyak beszélgetett.

Nemzetiségi süteményekről jelentetett meg kiadványt a Szegedi Nemzetiségi Szövetség. Idei színes naptáruk számos receptet tartalmaz, sőt, a sikeren felbuzdulva, a szerkesztők már egy bővebb kiadványon is gondolkodnak, A süteményes naptár szerkesztőjét, Purosz Alexandroszt, a Csongrád megyei Görögök Kulturális Egyesületének elnökét Mándity Predrág kérdezte.

Pilisszentkereszten 9. alkalommal tartják meg február 6-án a Pilisi Kavalkádot és Fánkfesztivált. A farsangbúcsúztató egész napos rendezvényen többek között folklórműsor, koncert, és bál várja a látogatókat, de természetesen lesz fánksütőverseny is. A program szervezője évek óta a pilisszentkereszti szlovák önkormányzat, amelynek elnöke, Demjén Márta a Fánkfesztivál részletei mellett további jelentős rendezvényeikről is beszélt Makai Ildikó mikrofonja előtt.

A magyarországi románok körében nagy népszerűségnek örvend a sakk. A 70-es, 80-as években települések közötti versenyeket szerveztek, mára pedig évente már két sakk-kupát is rendeznek. A téli verseny egy nemzetközi megmérettetés és a „Foaia Romaneasca”, a magyarországi román hetilap nevét viseli. Az elmúlt hétvégén hetedik alkalommal tartották meg a gyulai versenyt, amelyre több mint húsz gyerek érkezett Aradról, munkatársunk, Bauer Ádám is ott volt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 31., vasárnap – 13:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább