Korkóstoló a Bocus D'or jegyében

Hallgassa meg!

A Korkóstoló január 31-i adásában:

A szakácsok olimpiáját, a Bocuse d’Ort 1987-ben rendeztek meg először, és mindig kétévente, Lyonban tartják a világ döntőt. A gasztroviadalon a magyarok 2013-ban szerepeltek először. Széll Tamás volt az első, aki bejutott a nagy szakácsdöntőbe, ahol a 10. helyet szerezte meg. Két évvel később, 2015-ben pedig Molnár Gábor 13. lett. A Bocuse d’Orról fontos tudni, hogy csapatjáték, vagyis egy 3×5 méteres konyhában együtt dolgozik a séf, a segítője és a csapatkapitány. A verseny 5 óráig és 35 percig tart, ennyi idő alatt kell egy halas és egy húsos fogást elkészíteni, amelyet aztán a 23 fős zsűri pontoz. Számít az íz, a küllem, az állag, és arra is van külön zsűri, hogy minősítse: a versenyző mennyire tartja tisztán a konyhát és a főzőeszközöket.

Bakcsy Árpád ételfotós, foodstylist, gasztronómiai újságíró az elmúlt 3 év Bocuse d’Or versenyeinek magyar fotósa volt. Ezeken a megmérettetéseken a fotós számára a gyorsaság, az ellesett pillanatok megörökítése a legfontosabb. Elkapni a magyar közönség örömét vagy éppen Bíró Lajos különleges performanszát a sztárséfekkel. Megnehezíti a fotós életét, hogy a séfeket versenyzés, főzés közben szigorú korlátozások mellett lehet fotózni. A Bocuse d’Or olyan, mint egy óriási sportverseny, csak itt nem célszalagnál kell a futót lekapni, hanem a séfet és a tálkompozíciót kell különleges pillanatokban megörökíteni.

Bocuse d’Or európai döntőjén, Budapesten 20 séf méri össze tudását. A cél Lyon. A résztvevő 20 országból 17-ben már megrendezték a nemzeti selejtezőt. Hogy a magyarokat Széll Tamás, már egyszer versenyzett, séfen kívül ki képviseli még az európai bajnokságon, az február 18-án derül ki. Már az a tény is óriási jelentőségű, hogy a kontinens gasztronómiai versenyét május 10-én és 11-én Budapesten rendezik meg. Ami még tovább növeli a rendezvény súlyát, hogy a magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjainak sikerült azt is elérniük, hogy kizárólag magyar borokat kínáljanak majd az ételek mellé. Eddigi csak francia borokat és pezsgőket szolgáltak fel. Az biztos, hogy a májusi döntőn ott lesz a tokaji aszú is. A többi borról később döntenek majd. Hogyan? – ez is kérdés lesz a Korkóstoló riportjában.

Széll Tamás 2013-ban 10. helyet szerzett a lyoni nagy séfcsatán. Nem mellesleg egy nagyon szépen csillogó Michelin-csillag tulajdonosa, 2008-ban és 2010-ben pedig megnyerte a legrangosabb hazai melegkonyhás szakácsversenyt, a Hagyomány és evolúciót. Szenvedélyes horgász és állítja, hogy mindig pontosan tudja, hogy séf lesz és semmi más. Hogy miért? Azt viszont nem tudja pontosan, de arra gyanakszik, hogy talán azért, mert világéletében szerette a jó ízeket és tetszett neki a fehér ruha… Széll Tamás egyebek mellet arról is mesél majd, hogy négy évvel ezelőtt milyen volt elindulni a Magyarországon akkor még szinte ismeretlen szakácsversenyen, a Bocuse d’Oron, hogy mindez miként változtatta meg az életét és hogyan készül a február 18-ai magyar döntőre.

Korkóstoló – Kossuth – január 31., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább