Egyéb

Egy hazában: megemlékezés a magyarországi németek elűzetésére

Hallgassa meg!

Az Egy hazában január 24-i adásának tartalmából:

A magyarországi németek elűzetésére emlékeztek kedden Budaörsön. A miniszterelnök kitelepítésnek álcázott deportálásnak nevezte a 70 évvel ezelőtti eseményeket. A német szövetségi kormány megbízottja a Magyarország nemzetiségpolitikáját méltatta. Erdei Krisztián követte az egész napos eseménysorozatot.

Január 15-e nem csak a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu születésnapja és a Román Kultúra Napja, de 1951-ben ezen a napon jelent meg a Libertatea noastră, a magyarországi románság hetilapjának elődje. A sokáig az anyaországtól elszigetelten élő magyarországi románság számára évtizedekig ez volt az egyetlen román nyelvű sajtóorgánum. A Foaia romaneasca január 16-án ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. A gyulai eseményen részt vett a román kormány határon túli románokért felelős minisztere, Dan Stoenescu is. Simon Évát, a román hetilap főszerkesztőjét Boka Tibor kérdezte.

Az Országos Horvát Önkormányzat, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, valamint  a Nyugat–Dunántúlon lévő települések Horvát Nemzetiségi Önkormányzatai segítségével saját iskolaközpontot szeretne alapítani Szombathelyen. A város vezetése már a nyáron átadott egy ingatlant az országos önkormányzat számára. A hercegszántói, a pécsi valamit a budapesti horvát tanítási nyelvű  iskola után  ez lenne a negyedik intézmény amelyben a jövő tanévet a környéken élő diákok új horvát iskolaközpontban kezdhetnék. Az eddig elért eredményekről valamint a fennálló aggályokról kérdezte Pavlekovics András Gugán Jánost, az OHÖ elnökét.

Hagyományos farsangi bál, zalavári zarándoklat, a budapesti szlovákok napja és nyári tábor az anyaországban. …csak néhány a fővárosi szlovák önkormányzat állandó programjai közül, melyeket idén is megrendeznek. Mindemellett támogatják a Lipa Szlovák Néptáncegyüttest, és fontosnak tartják a Budapesti szlovák című folyóirat megjelenését is. A fővárosi szlovák önkormányzat idei programjairól a testület elnökét, Horti Andrásnét Makai Ildikó kérdezte.

A Szegedi Helyi Szerb Közösség az elmúlt év végén is megjelentette hagyományos kalendáriumát. A 2016-os fali naptárról, amely ez alkalommal is a szegedi szerb ortodox templom ékességeit igyekszik bemutatni, Rusz Borivojjal, a kiadvány felelős szerkesztőjével Mándity Predrág beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 24., vasárnap – 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább