Lemezelő vendége Barlay Zsuzsa operaénekes

A Lemezelő január 24-i adásának tartalmából:

Január 24-én Barlay Zsuzsa operaénekes, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja lesz Madarász Zsolt vendége a Bartók Rádió Lemezelő című műsorában.

Barlay Zsuzsa már háromévesen kapcsolatba került a színpaddal. Lakner bácsi gyermekszínházában játszott egészen tizenöt éves koráig. Itt először prózai szerepekben lépett föl, de hamar felfedezték szép énekhangját és ettől kezdve a zenés darabok állandó szereplője lett.

Az ötvenes években a Magyar Rádió Énekkarának volt a tagja, majd az Országos Filharmónia szólistája lett. Az Operaház 1961-ben szerződtette, ahol négy évvel később pályája legnagyobb sikerét aratta Rossini Hamupipőkéjének címszerepében. A darabot kifejezetten az ő hangi, alkati, zenei és színészi adottságaira alapozva tűzték műsorra.

Elsősorban komikus hősnők kosztümjében vagy karakterszerepekben csillogtatta kiváló képességeit, pompás humorát, de a nagy drámai szerepekben is emlékezetes alakításokat nyújtott. A Magyar Televízióban számos nagysikerű produkció készült a közreműködésével.

A hangversenyéletben betöltött szerepe egyenrangú volt operaházi működésével. Fölényes muzikalitásának és kiművelt zenei kultúrájának köszönhetően pillanatok alatt pótolta a Tiszay Magda távozásával 1962-ben keletkezett űrt.

Vendégszerepelt Európa csaknem valamennyi országában. Partnere volt olyan világsztároknak, mint Dietrich Fischer-Dieskau, Luigi Alva, Nicolai Gedda, Jevgenyij Nyesztyerenko és Renata Scotto. A szerepléstől 1992-ben vonult vissza.

Lemezelő – Bartók – január 24., vasárnap, 16:00

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább