Alpok-Duna-Adria: Modern kádárok

Az Alpok-Duna-Adria január 28-i adásának tartalmából:

Tomas Bata, a „cipőkirály”
A múlt század húszas éveiben a „cipőkirálynak” nevezték Tomas Bata-t, a cseh iparost. 1964-ben már a világ 80 országában volt jelen és 66 gyárában 175 millió pár cipőt gyártottak. Nem sokkal ezután a világ legnagyobb cipőipari vállalkozásává nőtte ki magát. A szülővárosában, Zlinában létrehozott iparváros mintájára mindenütt hasonló ipar és lakótelepet építettek. Közülük egyet a horvátországi Vukovárban.

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Néhány hete rendezték meg a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjét, a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amelyre a világ számos pontjáról érkeztek a legsikeresebb produkciók, hogy megmérettessék magukat a szakma legnagyobbjai, kiválóságai előtt. A nemzetközi szakmai világ érdeklődésére is számot tartó fesztiválon a tradicionális cirkuszművészeti produkciók mellett megjelentek az új, kortárs irányzatok is. A publikum elragadtatással fogadta az izgalmas kísérleteket, ahogyan a fantáziadús művészi törekvések is lenyűgözték őket.

Bibliobuszok Szlovéniában
Szlovéniában a lakosság egynegyede könyvtári tag. A ljubljanai Városi Könyvtár egységei a helybelieknek tömegközlekedéssel is elérhetők. Azokról az olvasókról akik távolabb élnek, úgynevezett bibliobuszok gondoskodnak. Az egyik ilyen járathoz, melyet a „vándorló” könyvtár havonta bejár, a szlovén TV stábja is csatlakozott.

A folyami gyöngykagylók védelmében
Ismét felcsillant a remény a folyami gyöngykagylók fennmaradására. A felfokozott várakozást azok a passaui kutatások indokolják, amelyek keretében több mint 20 éve kísérleteznek a környékbeli vizekben. Ami az előzményeket illeti, már jó ideje az intenzív mezőgazdaság és a területek egyre sűrűbb betelepítése fenyegeti a gyöngykagylók fennmaradását, az állományuk drámaian csökken. Egy nagyszabású országos projekt azonban úgy tűnik megoldást kínál a problémára.

Modern kádárok
A Trevisótól mintegy 40 km-re északra található Coneglianóban működik Olaszország és Európa egyik legrégebbi vállalkozása. A hordókat gyártó céget még a 18. században alapították. Egészen napjainkig a szakemberek meggyőződése az volt, hogy az egyes borfajták minőségét, nemességét nagyban befolyásolja az a földrajzi terület, ahonnan az érlelésre és tárolásra szolgáló hordók faanyaga származik. Az udinei egyetem kutatásainak köszönhetően további részletek is kiderültek , amelyek a bor minőségére hatással lehetnek.

Alpok-Duna-Adria – Duna – január 28., csütörtök, 7:55

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább