Egy hazában: ortodox karácsony helybéli elismerésekkel Lóréven

Az Egy hazában január 17-i adásának tartalmából:

A hazai nemzetiségek közül egyedülállóan, a magyarországi németek egy 2020-ig szóló nemzetiségi stratégiát alkottak, és ennek megvalósítása lesz a legfontosabb feladat a következő években – ez volt a központi témája a német nemzetiség hagyományos országos ünnepi gálájának az elmúlt hétvégén, Pécsett. A magyar kormány biztosítja a jogi keretet és a támogatást ehhez, erről a nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár beszélt. Erdei Krisztián járt a rendezvényen.

A hagyományoknak megfelelően, Lóréven az ortodox Karácsony első napján adták át a falu elismeréseit. A települési önkormányzat döntése alapján, többéves társadalmi munkája elismeréseként, Lórév kitüntetését vehette át Hrániszláv Szlobodán, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

A Pécs melletti horvát nemzetiségű településen, Pogányban született Drágovácz Márk. Élete is ehhez a kis településhez kötődött. Több évtizeden keresztül meteorológusként dolgozott a helyi állomáson, majd 12 éven keresztül polgármester volt. A településen magyarok és németek mellett bosnyák horvátok élnek, akik a török elöl menekülve jutottak el Boszniából Pogányba. Népe történelmének megismerését, valamint hagyományainak és anyanyelvének megőrzését mindig is fontos feladatának tekintette. Drágovácz Márkkal Füri Tamás beszélgetett.

Az Észak-Moldvai Botosaniban,  1850.  január 15-én született  Mihai Eminovici, a híres román költő. Szlávos hangzású neve helyébe Pesten vette fel a románosított Eminescu művésznevet, amikor  1866 tavaszán,  az  itteni  Familia, vagyis Család című folyóirat közölte  első versét. A román kultúra napját az ő születésnapján ünneplik. Petrusán György nyugalmazott szegedi egyetemi tanár, Eminescu-kutató Kaupert Júliának beszélt Eminescu költészetéről.

Az elmúlt vasárnap nagy érdeklődés mellett tartottak Budapesten örmény karácsonyi ünnepséget. Egy könyv bemutatója és egy kiállítás is kapcsolódott ehhez. A rendezvény egyik fő szervezőjével, Avanesian Alex-szel további idei programokról, megemlékezésekről is beszélgetett Oganova Eranyak.

25 éves a Lipa Szlovák Folklóregyesület. A Ferencvárosi Művelődési Központban rendezett ünnepségükre a mostani táncosokon kívül természetesen az egykori tagok is eljöttek, de vendég-együttesek is köszöntötték ezt a kiváló művészeti csoportot. A gálaműsoron Bencsik János járt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 17., vasárnap – 13:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább