Közelről: síeljünk hó és hegyek nélkül!

A Közelről január 13-i adásának tartalmából:

Műanyag-szigetek a tengeren
Pet palackok, szatyrok, játékalkatrészek, poharak, egészen apró műanyag darabok. Rengeteg szemét úszik az óceánokon, becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe, a hulladékot pedig az áramlatok szállítják körbe-körbe. A szennyezés a vizek élővilágára is rendkívül veszélyes. De mekkorák ezek az úszó műanyagszigetek? Hogyan lehet megállítani ezt a folyamatot? És hogyan működnek azok a tornyok, melyeket ettől az évtől helyeznek üzembe, hogy megtisztítsák a vizeket?

Kalandra vágytak és világot akartak látni
Sokáig tanakodtak, hogy mi legyen az úti cél. Végül Mongólia mellett döntöttek. A két győri fiatalember májusban indul a többhónapos motortúrára. Az interneten bárki követheti őket… Hogyan készülnek a túrára, ami több szakaszon komoly veszélyeket tartogat számukra?

Síelni hó és hegyek nélkül
Nem kellenek hegyek és hóra sincs szükség, mégis lehet síelni. A szimulátorba sok minden beprogramozható, a hideget kivéve.

A Balaton-felvidéki remete
Matematika-kémia tanár volt, dolgozott vegyészként és laborvezetőként. Aztán úgy döntött, elvonul a világ elől. Egy nyírádi erdészházban talált otthonra.

Közelről – Kossuth – január 13., szerda – 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabi
Műsorvezető: Kránitz Balázs

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább