Korkóstoló egy csapatnyi hosszúlépéssel

A Korkóstoló január 17-i adásában:

Hallgassa meg!

A K35 gastrobox csak a tél elején nyitott, de már lelkes rajongótábora van nemcsak helyben, hanem az internetes gasztrofórumokon is. Konyhájában a hagyomány keveredik a modern és a még annál is modernebb, vagyis merész ötletekkel, amelyekből végül olyan dolgok sülnek ki, mint sertéskaraj chillivel és édesköménnyel, vagy csirkemáj almával és dióval, valamint hetente felbukkan egy kis sült sárgarépakrémleves baconös krutonnal felspanolva.

Mahalo. Így mondják Hawaiin, hogy köszönöm, Budán pedig ez egy sütiző neve. Mandulás szilvatorta, almás pite, sachertorta és puszedlik. Aki idejön, nemcsak kockázatmentesen ehet, (ugyanis mindenféle ételallergiára, táplálkozással összefüggő betegségre tekintettel készülnek a sütik), hanem elbeszélgethet a különleges alapanyagokról, ételkülönlegességekről is. Így tesz Holczhakker József esztergomi séf is, aki gyakran benéz ide egy kis almatortáért vagy haboskávéért, de az sem ritka, hogy egy-egy jó ötletért.

Hosszúlépés. Nem fröccs ez, hanem egy jó kis csapat, amely 2013. óta különféle izgalmas, ötletes szempontok alapján sétákon mutatja meg a főváros kincseit. Gyakran olyan különlegességekkel ismertetik meg az érdeklődőket, amelyekre még a tősgyökeres budapestiek is rácsodálkoznak.

Az év felfedezettje a Gault Millau idei étteremkalauza szerint a budapesti St. Andrea Bor és Gourmet bár. A tavaly tavaszi nyitás óta sokat változott a koncepció, kezdetben csak borfalatokban gondolkoztak, ma már déli menüvel és étlappal is várják a vendégeket. Persze a hideg csipegetni valók is megmaradtak, a habosított mangalicazsír vagy éppen a sertésfej-carpaccio és a kacsamáj kakaóval fűszerezve étvágygerjesztőként, előételként továbbra is a borbár repertoárján szerepel.

Ügyviteli informatika és tanácsadás – valljuk be, ez aztán nem az a világ, amitől az embernek gasztronómiai látomásai lennének. Homola Szabolcs azonban mégis kedvet kapott hozzá, és birtokot alapított a Balaton-felvidéken. Ma már a Homola-pincészetet nem kell bemutatni a borkedvelőknek.

Korkóstoló – Kossuth – január 17., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább