Alpok-Duna-Adria: Szobrok hulladékból

Az Alpok-Duna-Adria január 14-i adásának  tartalmából:

Ma a világ 134 országában közel 500 SOS gyermekfaluban 72 ezer gyermek és fiatal nevelkedik. A mozgalmat 1949-ben Herman Gmeiner professzor indította el Ausztriából, azért, hogy a 2. világháború után árván maradt gyerekek egy-egy SOS nevelőanya gondoskodásával szerető családban nőhessenek fel. A mozgalom 66 éves történetében azonban változtak az egykori alapelvek és a 21. századi kihívásokhoz igazodtak. Európában például, elsőként Magyarországon, integrált gyermekfalut hoztak létre, úgy, hogy a közel 30 éve alapított battonyai gyermekfalut Orosháza városába költöztették.

Egy trieszti tudósokból álló munkaközösség új lendületet adott a részecskefizikai kutatásoknak. A környékbeli karsztvidék ad otthont annak az épületegyüttesnek, ahol mindez ideig szinte elképzelhetetlennek tartott kutatások valósulhatnak meg. Ez egy modern tudásgyár, ahol a kutatók akár saját maguk is tudják alkalmazni az itteni csúcstechnológiát.

A horvátországi Daruvár területén már az ókorban is voltak települések. A városiasodás azonban a 18. században indult meg, amikor Jankovics Antal gróf kastélyépítésbe kezdett. Családi címerén darumadár volt látható, így kapta a település a Daruvár nevet. A különleges termálvíz mellett, amelynek gyógyhatását a termálfürdő számos vendége is bizonyíthatja, a település a soknemzetiségű közösségéről is ismert.

A bajor Hohenpeißenbergen található állomás a világ legidősebb hegyi obszervatóriuma. A hegyen 1781 óta végeznek időjárási megfigyeléseket. Mindössze 11 nap adatai hiányoznak, a 2. világháború idejéből, de ezeket máshol fellelhető leírásokból már pótolták.

Natan Esku szlovén képzőművész alkotásai egyre népszerűbbek a déli országban. Pályája kezdetén nagyobb reklámügynökségeknek és design stúdióknak dolgozott, időközben pedig a budapesti Magyar Művészeti Akadémián elvégezte a grafikai tervezés szakot és az illusztrációra szakosodott. A hulladékok újrahasznosítása is foglalkoztatja és így hobbija, hogy a kidobott tárgyakból szobrokat alkot.

Alpok-Duna-Adria – Duna – január 14., csütörtök, 7:50
Ismétlés 16:30-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább