Orbán: a "brüsszelizmust" csak az alapszerződés-módosítás orvosolhatja

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Nem szabad minden kérdést azonnal uniós felügyelet alá venni és lopakodva elvonni a hatásköröket a nemzetállamoktól – hangsúlyozta a miniszterelnök a 180 percben. Beszélt arról is, van esély arra, hogy idén mindenki előre lépjen egyet, az adócsökkentés, az otthonteremtési támogatás és a családok megerősítése pedig ezt a célt szolgálja.

Boldog új évet kívánt Orbán Viktor az év első miniszterelnöki interjújában a 180 percben. Hozzátette: boldogságot persze a kormány nem tud adni, de olyan körülményeket tud teremteni, hogy mindenki azt érezze, van értelme a munkájának, és megvan az előrelépés lehetősége. Adócsökkentés, minimálbér-emelés jön, és indul egy komoly otthonteremtési támogatás. Hangsúlyozta: amit a kormány megindított, mind meg is maradt, van egy biztos alap, amelyre építkezve mindenki tervezhet. A kétgyerekesek adója csökken, indul az otthonteremtés, de már azon is kell gondolkodni, mi lesz 2017-ben. Az biztos – tette hozzá -, hogy az irányok folytatódnak.

A britek szövetségesei vagyunk

A brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról Orbán Viktor elmondta: ha erős Európát akarunk, javítani kell Európa versenyképességét. Mindezt pedig nem kis lépésekben, hanem, úgy, ahogyan ezt a britek tették. Nekünk a brit fellépésben egy lehetőséget kell látnunk a kontinens megújítására, és ebben a szellemben is tárgyaltunk – tette hozzá. A britek nem hagyják magukat zavartatni, külső nyomás nélkül élnek, ez a gondolkodás pedig találkozik a magyarokéval, lengyelekével, így itt kialakult egy természetes szövetség is.

Hallgassa meg!

A “brüsszelizmus” káros

A britek javasolják például a nemzeti parlamentek megerősítését, és harcolnak a kettős mérce ellen. Javasolják azt is, hogy nem lehessen visszaélni a brit szociális ellátás rendszerével. Utóbbi ugyanakkor – utalt Orbán Viktor az ott dolgozó magyarokra – természetesen nem lehet diszkriminatív. Az európai alapszerződéshez ma senki nem akar hozzányúlni, de előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz. Még ha a „brüsszelizmus” ez ellen erősen harcol is, nem szabad minden kérdést azonnal brüsszeli kérdésnek nyilvánítani – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A liberalizmus szembefordult a szabadsággal

A kölni eseményekről szólva Orbán Viktor azt mondta, a liberalizmus szembefordult a szabadsággal, és ez az eset is erről szól, amikor azt látjuk: a zaklatásról szóló híreket egyszerűen el akarták hallgatni. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a németek azt mondták az elmúlt napokban, hogy a bevándorlók áradatát lassítani kell. Egyre másra jönnek a szigorítások Schengenen belül, ami, persze nekünk nem jó hír, egyre inkább zsugorodik a szabadság övezete belül is. Egy sötét jóslat válik valóra: ha nem védjük meg a belső határokat, a szabadság is kisebb lesz. A külső, európai határokat kell ezért erősíteni, egy európai védelmi vonalat kiépíteni – mondta Orbán Viktor, aki azt mondta, a török intézkedésekben nem igazán bízik.

Szeretnénk segíteni az úszóknak

Az úszószövetségben a napokban lejátszódott eseményekről Orbán Viktor azt mondta, a történet minden szereplőjét ismeri, szereti, és bár a sport nem pártpolitikai kérdés, azonnal felajánlotta az érintetteknek a kormányzati segítséget, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el, csak mondják meg, pontosan milyen segítségre is van szükség.

Még több hír >>>

Olvasson tovább