Korkóstoló szerzetesrendek asztaláról

A Korkóstoló január 10-i adásában:

Hallgassa meg!

A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a középkori Svájcba, később Magyarországra és Erdélybe vezet. A leszármazottak az 1990-es évek közepén élesztették újjá a magyarországi szőlőbirtokot a Tokaj melletti Tarcalon. Ma fontos szerepet töltenek be nemcsak Tokaj-hegyalja életében, hanem világszerte is az aszú népszerűsítésében. A közelmúltban igazi rajongói írás jelent meg a tokaji aszúról a New York Times-ban. Az újságíró szerint „az ember egy bizonyos kor után, nem pazarolhatja magát rossz borokra, hiszen az élet véges, tehát aki teheti, az aszút igyon!”

Kenyér, bor, sör, likőr, sajtok és olajok, megannyi ínyencség, amely a szerzetes rendekhez köthető. A 2105-ös és a 2016-os év a szerzeteseké, ezért a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nagyszabású kiállításán képletesen az asztalukhoz ülhetünk. A kódexekből ismert gyöngybetűkkel íródott szakácskönyvekbe pillanthatunk bele és gyógyító, vagy éppen az ételeket ízletesebbé tevő növények kertjében sétálhatunk – méghozzá madárcsicsergés közepette.

Csupor Márton hosszabb ideig élt Hollandiában, és bizony nagy kedvelője lett a kézműves söröknek. Hazatérve csalódottan tapasztalta, hogy itthon nagyon szerény a kínálat. Hát sörfőzésbe fogott. Sikerrel. 2015-ben a cége citrakomlóból készült Bunny hop söre aranyérmet kapott az ,,Alltech Dublin Craft Beer Cup” kézműves sörfesztiválon. Később egy másik komlóból készült remekkel a magyar főzdefeszten is aratott.

Pesti István Michelin-csillagos séf Budapestet maga mögött hagyta, és most a tatai tó partján álló Platán étteremben kápráztatja el a vendégeket. Reggeltől estig dolgozik, keresi a jó minőségű terményeket, szezonban saját kertből szedi a zöldségeket, sőt, tervezi, hogy állatokat is tart majd. Mert ugyebár jó alapanyag nélkül nem lehet csodát tenni a konyhában. És vallja, hogy márpedig  csodára a vidéki vendéglátásban is szükség volna.

A nélkülözés gasztronómiájáról, a jó alapanyagok és főzési technológiák kényszerű mellőzéséről, jól-rosszabbul sikerült pótlásáról szól a nemrégiben megjelent Hamisgulyás című könyv. Ebben ugyanis Szécsi Noémi és Fehér Béla a XX. századi magyar hadikonyháról mesél. Arról, hogy háborús időkben mivel igyekeztek pótolni a megszokott étkeket. A könyvről Fehér Béla, az egyik szerző mesél, aki egyebek mellett a Kossuthkifli című regény írója is.

Korkóstoló – Kossuth – január 10., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább