Egyéb

Egy hazában: Nemzetiségek Napja Békéscsabán

Az Egy hazában január 10-i adásának tartalmából:

Könyv az oroszországi kényszermunkáról
71 évvel ezelőtt a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban gyűjtötték össze az oroszországi kényszermunkára induló környékbeli németeket. Egy új könyv mutatja be a kényszermunka szörnyűségeit. Arnold Krisztinának Hadikfalvi-Mányoki Elza mesélt a Gaál Attilával közösen megírt könyvről, amelynek címe: Embersorsok a viharban.

Megjelent a Baranyai Szerb Füzetek legújabb száma
A Pécs-Baranyai Szerb Egyesület és a Pécsi Szerb Önkormányzat megjelentette a Baranyai Szerb Füzetek legújabb számát. A tanulmány a mohácsi Szt. Konstantin kápolnát mutatja be, szerzője M. Bugarszki Norbert. Bár a dolgozat két évvel ezelőtt készült – a Milánói ediktum 1700. évfordulója, illetve Sztepanov Radován, néhai mohácsi főesperes születésének 100. évfordulója alkalmából – a kiadványt csak most sikerült kinyomtatni. M. Bugarszki Norberttel Mándity Predrág beszélgetett.

Nemzetiségek Napja Békéscsabán
Decemberben Békéscsaba önkormányzata és a helyi lengyel, roma, román, szlovák és német nemzetiségi önkormányzatok szervezésében tartották meg a Nemzetiségek Napját. A Városháza dísztermében díjakat és kitüntető okleveleket vehettek át azok, akik 2015-ben sokat tettek közösségükért. A „Békéscsabai Románságért” Díjat Márk Györgynek ítélte oda a csabai Román Nemzetiségi Önkormányzat. Bauer Ádám először Juhász Tivadart, az önkormányzat elnökét kérdezte.

Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója
A csabai ünnepségen a Békéscsaba Szlovákságáért kitüntetést vehette át Ando György. A muzeológus a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, szülővárosa értékeit, hagyományait kutatja, több könyv, tanulmány, publikáció szerzője és számos kiállítás fűződik a nevéhez. Makai Ildikó beszélgetett Ando Györggyel.

Hári József, a Pécsi Tudományegyetem Sportirodájának vezetője
A Pécsi Tudományegyetem Sportirodájának vezetője, Hári József életében a sport mellett fontos szerepet játszik a horvát hagyományok iránti tisztelet, szeretet. Két éven keresztül volt a Felsőszentmártoni Általános iskola igazgatója és tizenhét éven át tanított történelmet Pécsett, a jelenleg Simonyi Károly nevét viselő középiskolában. Hat éve vezeti a Pannon Szakképzés Szervezési Társulás Munkaszervezetét. Balatinácz Renáta mutatja be hallgatóinknak Hári Józsefet.

Egy hazában minden vasárnap 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább