Egyéb

Új típusú együttműködések a zsidó felekezetek között?

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a 2016-os év induló feladatairól, a Zsidó Kerekasztal következő üléséről, valamint a zsidó szervezetek, felekezetek egymáshoz való viszonyáról beszélt. Szóba kerültek újabb megállapodások is, melyeket a Mazsihisz kíván megkötni.

Hallgassa meg a teljes adást!

Itt a 2016-os év, mi az, ami ilyenkor eszébe jut?

Először is az, hogy mindenkinek, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt boldog új esztendőt kívánok. Hozzátenném, békét is kívánok mindenkinek, Magyarországon és az egész világban egyaránt ránk férne egy kis nyugalom, béke.

Január azzal indul, hogy ismét összeül a Zsidó Közösségi Kerekasztal, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szervezésében, az Ön aktív közreműködésével. Mit vár ettől az összejöveteltől és mit vár a 2016-os évtől?

A Zsidó Közösségi Kerekasztal egy nagyon érdekes fóruma a zsidóság és a kormány közötti párbeszédnek. Itt a kormány több minisztériuma, azoknak a képviselői, a másik oldalon meg a zsidó szervezetek vezetői ülnek össze. Minden ilyen alkalommal közel ötvenen üljük körbe az asztalt és próbálunk beszélni azokról a gondokról, amelyek ugyanolyan fontosak a kormány, mind a zsidó közösség számára. A mostani összejövetelen egy nagyon érdekes témát vetettünk fel, kérve a kormányt, hogy ebben az ügyben tartson nekünk tájékoztatást.

Mi is ez?

Megpróbáljuk áttekinteni azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket az elmúlt hetven évben köttettek meg és kapcsolatban vannak a zsidósággal. Megnézzük ezeknek a végrehajtását, valamint igyekszünk megfogalmazni egyfajta jövőképet ezekkel kapcsolatban.

Lesz még valamilyen más ilyen súlyú ügy?

A másik, amit felvetünk, az szinte egy sztenderd programmá vált, az oktatás és az oktatással kapcsolatos kérdések ügye. Meg kell mondani, hogy ebben az ügyben kimondottan sokat haladt előre a kormányzat és a zsidóság közös munkája. Létre tudtunk hozni 17 szervezet megbízásából egy szakértői csapatot, amely a tantervek, a tankönyvek átvizsgálásával foglalkozik, megpróbálva azokat a zsidó szempontokat érvényre juttatni, amelyekre érzékenyek vagyunk.

Voltak vannak viták a zsidó közéletben, de várható lesz-e, hogy 2016-ban a zsidó szervezetek kicsit összezárnak?

Nagyon nehéz erre válaszolni, mert jelen pillanatban nem ez a tendencia. Persze fontos tudni, a zsidóság mindig is sokközpontúan szerveződött, ez jelenleg is így van. Magyarországon jelen pillanatban van öt zsidó felekezet, egyikük a Mazsihisz, a legnagyobb felekezet, a másik az ortodoxia, amelyik komoly történelmi tradíciókkal rendelkezik, meg kell jegyezni, ők a Mazsihisz taghitközségeként működnek. Mellette van még egy egyre erősebb chabad lubavicsi mozgalom, s van még két reformközösség is. Ezeknek a szervezeteknek esetenként a hitelvei és szervezési logikája erősen különbözőek. Sokszor nehéz összefésülni a különböző ideológiákat, de meggyőződésem, hogy a sokközpontúság a háromezer év alatt is meg tudta őrizni a zsidóságot, így azt is gondolom, hogy ez a jövőben is így lesz.

Másképpen fogalmazok, vannak szervezetek, amelyek Önnel akarnak együttműködni, míg vannak olyanok, amelyek nem. Mit tesz azért, hogy sikerüljön az együttműködés azoknak, akik Önnel képzelik el a jövőt?

Tudni kell, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének van egy nagyon szigorú alapszabálya, melyen a közgyűlés nem kívánt érdemben lazítani. Ez a szigorú alapszabály nagyon megnehezíti a Mazsihiszhez való csatlakozást más közösségek és a civil szervezetek számára. Ezért van egy olyan stratégiánk, hogy a zsidó civil szervezetekkel, illetve más zsidó hitközségekkel kétoldalú szerződéseket kössünk, amelyekben rögzítjük azt az együttműködési formát, amely jövőképet tud adni a szervezeteknek.

A Chabaddal is kötnek ilyen szerződést 2016-ban?

Mi csak akkor tudunk bármely szervezettel szerződést kötni, ha a másiknál is van erre affinitás, mindet őszintéz, azaz nem csak a szavak szintjén. Amennyiben ilyet tapasztalunk, úgy bármelyik szervezettel hajlandóak vagyunk együttműködni.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

Az interjú a 2016. január 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább