Aki egy láncszem volt, az is felelős volt…

Dr. Sándor Zsuzsa egykori bíró nyomon követte a 2015-ös év egyik jelentős perét, ami Németországban zajlott, egy volt lágerőr, Auschwitz könyvelője ellen. Lehet-e ítéletet mondani hetven év után? Többek között erre a kérdésre is válaszolt dr. Sándor Zsuzsa.

Hallgassa meg a teljes adást!

Ön éveken át bíróként dolgozott, de most  a tárgyalóteremben nem ebben a szerepben volt ott. Milyen érzés volt?

Nagyon érdekes, mert még ha az emberrel be is fejeztették a szakmáját, akkor is bírói szemmel néz mindent. A hallgatóság soraiban ülve is ugyanolyan szemmel nézi az ember, mintha a pulpituson ülne. Szakmailag is, emberileg is.

Amikor elindult Németországba, hogy jelen legyen a tárgyaláson, akkor tudta, hogy ebből könyvet ír majd?

Akkor azt még nem tudtam, hogy milyen műfajban, de azt tudtam, hogy írok majd erről a tárgyalásról, erről az emberről s az áldozatairól egyaránt. Akkor már tudtam, hogy itt olyan fantasztikus élettörténeteket hallok, hogy abból valószínűleg egy könyv lesz.

Mit lehet tudni a per vádlottjáról?

Oscar Gröning most 94 éves és 20 éves korában került Auschwitzba. Egészen fiatalon, már 17 évesen belépett az SS-be, az egész családja Hitler híve volt, ő is így nevelkedett. Az SS-be belépett, majd kinevezték Auschwitzba. A sajtó őt úgy nevezte el, hogy Auschwitz könyvelője, mert a feladata az volt, hogy a deportált zsidóktól elrabolt vagyonokat, a pénzt, ékszert, ruhát, mindent, azt kellett összegyűjtetnie, lekönyvelnie, majd Berlinbe, a gazdasági központba eljuttatnia. Néha személyesen vitte el, néha pedig elküldte.

Született egy elmarasztaló ítélet ebben a perben, Ön bíróként, egyetértett az ítélettel?

Az első választom az, hogy igen. Ebben a perben az nagyon fontos, izgalmas kérdés volt, hogy van-e értelme 70 évvel a Holokauszt után felelősségre vonni valakit, aki húszéves korában követte el ezeket a bűnöket, ráadásul egy olyan valakit, aki személyesen nem ölt, nem bántott senkit, de oda volt beosztva Auschwitzba. A német joggyakorlat az idők folyamán megváltozott, ennek köszönhető ez a per is.

Ez mit jelent?

Azt mondja a mai német bírói gyakorlat, hogy mindenki, aki láncszem volt ebben a gyilkolási gépezetben, az a maga szintjén felelős! Függetlenül attól, hogy ő személyesen nem ölét, nem bántott senkit.  Ezen a jogi alapon indult ez a per is, és noha valóban hetven év eltelt, én úgy gondolom, hogy az az ítélet, amit kiszabtak Oscar Gröningre, ez 4 év volt, az éppen az idő múlását mérlegeli, valamint azt, hogy a vádlott, amikor az ítéletet hallgatta a magyar áldozatok rémtörténeteit, szemmel láthatóan összeroppant a tárgyalás alatt. Mellette az áldozatoknak is némi megnyugvást ad, hogy felelősségre vonás történik, még ha ennyi idő után is.

Lehet valami pozitívat mondani egy ilyen könyv elolvasása elé?

Ebben a témában azt nehéz lenne mondani, de ezek olyan élettörténetek, a per ugyanis a magyar akcióról szólt, Oscar Gröninget azzal vádolták, hogy 300.000. magyar zsidó elpusztításában vett részt, azt hiszem, ha az ember valamiféle megtisztulásra, gondolkodásra vágyik, akkor ezek az élettörténetek drámaiak és fantasztikusan érdekesek.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

Az interjú a 2016. január 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Olvasson tovább