Egyéb

Egy hazában: 2015-ös adásainkból válogatunk

Az Egy hazában január 3-i adásának tartalmából:

A műsorban a tavalyi esztendő adásaiból idézzük a nemzetiségek életének néhány jelentős, emlékezetes mozzanatát:

100 évvel ezelőtti örmény népirtásra emlékezve tartottak tavaly a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartottak nemzetközi tudományos konferenciát. Az egyik hazai előadó Merenics Éva, a nemzetközi kapcsolatok szakértője volt. Kutatásairól Oganova Eranyak kérdezte.

Ölelj meg egy magyart! – kérte tavaly március 15-e előtt a románokat egy bánsági fiatalember a Facebookon. És ugyanezt kérte a magyaroktól is: ölelj meg egy románt! A mozgalommá fejlődött kezdeményezés egy temesvári politológus hallgató, Edwin Sebastian Marc nevéhez fűződik. Kreszta István beszélgetett vele.

Magyarországon mintegy 10-12 ezer Lengyelországból származó, illetve lengyel nemzetiségi ember él. Az 1848-49-es szabadságharcban sok lengyel katona is harcolt a magyarok oldalán, közülük többen maradtak Magyarországon. Budapesten most is létezik „Lengyel Légió”, Bogdańska-Szadai Bożena beszélgetett Nagy Emillel, a Légió elnökével.

Májusban új szerb ortodox kápolnát avattak Pécsett. A két ókeresztény hittérítőről, Szent Andronikoszról és Szent Juniáról elnevezett épületet a szerb ortodox egyház első számú vezetője, Irinej pátriárka szentelte fel. Mándity Pedrág riportja.

A magyar kormány tavaly nyáron mintegy 660 olyan ukrán gyermeket táboroztatott a Velencei-tónál, kiknek családjai közvetlenül is érintettek voltak a háború borzalmaiban. Olasz-Hartyányi Nikoletta látogatott hozzájuk.

A pécsi Tanac Táncegyüttes ötlete alapján a régmúltat megidéző bálokat rendeztek tavaly baranyai horvát településeken. Szalántán is tartottak Bosnyák Bált, amelynek óriási sikere volt. Szávai Józsefet, a Tanac Táncegyüttes vezetőjét, a rendezvény ötletgazdáját Füri Tamás kérdezte.

Kisjakabfalva a villányi borvidék takaros kis falucskája, amely a második világháborúig színtiszta német ajkú település volt. A történelem viharai azután úgy hozták, hogy a svábok helyébe felvidékiek és magyarok költöztek. Somogyi László dédszülei ebben a faluban éltek egy hatalmas parasztházban, és ebből született meg a kisjakabfalvai német tájház. Schulteisz Gábor riportja.

A görög polgárháború borzalmai elől 1948 és 1950 között mintegy 3500 gyermeket menekítettek Magyarországra Nyugat-Makedónia falvaiból. Néhányan közülük 1949-ben a nyári hónapokat tótkomlósi szlovák családoknál töltötték. A három hónap alatt mély emberi kapcsolatok születtek, amelyek sok esetben egy életen át fennmaradtak. Októberben többen ismét találkoztak. Bencsik János riportja.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 3., vasárnap – 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább