Korkóstoló: Pap legyen vagy szakács?

A Korkóstoló január 3-i adásában:

Hallgassa meg!

– „Erős csabait kívánok!” címmel a Békéscsabai Jókai Színház és a Bárka folyóirat meghívásos drámapályázatot írt ki még egy évvel ezelőtt. A megosztott első díjat Vörös István Pisztoly az asztalon című darabja és Orbán János Dénes Szabadság, kolbász, szerelem című műve kapta. Az előbbit októberben, az utóbbit novemberben mutatták be a kolbász fővárosában, Békéscsabán.

– Pap legyen vagy szakács? – már ötévesen ezen tanakodott Paskó Csaba. Az első lett a hivatása, a második viszont a zene mellett a hobbija maradt. A Vajdaságban, Kelebián élő plébános nemcsak a hívei előtt ismert, hiszen már szakácskönyve jelent meg, volt főzős tévéműsora és gyakran szerepel ma is a médiában a főző és nem mellesleg zenei tudománya miatt. Sokan a Vajdaság polihisztoraként is emlegítik, ugyanis egyházzenész és karnagy is. A nemrégiben Paskó atya konyhája, Bácska íze címmel megjelent szakácskönyve kapcsán is beszélgettünk vele.

– Szendei Gergő fiatal borász, az egyetemi évek után Kaliforniában gyűjtött tapasztalatokat, aztán másfél év után hazatért, és Tokajban dolgozott. Új-Zélandon és Olaszországban is tanulmányozta a borkészítést. Szerinte a szakmai fejlődéshez elengedhetetlen, hogy beszélgessünk a borokról. A borászat ugyanis nagyon komplex tudást igényel. A nagy bordói kóstolón tartott mesterkurzusán azt is megtanulhattuk, hogyan határozhatjuk meg egy bor savszerkezetét, s hogy mi a helyes kóstolási technika, hol kell éreznünk a savat.

– A kézműves sörök legújabb kori elterjedése óta sokkal változatosabban vannak jelen a gasztronómiánkban ezek a habzó italok. A sör és étel párosításnak is megvan már a maga etikettje. Erről nemrégiben könyv is született Sörkönyv címmel. Nemcsak a sörforradalomról, a nemzetközi nagy sörfőző házakról olvashatunk, hanem arról is, hogy miként érdemes sörrel főzni és hogyan kell a sört kóstolni vagy éppen szervírozni.

– A Korkóstoló sztárvendége zeneszerző, karmester, aki klarinétozik. A zenét családi örökségként kapta, hiszen édesapja Vajda József, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló fagottosa, édesanyja Kincses Veronika híres szoprán operaénekes. Ő maga pedig folyamatosan ingázik Európa és Amerika között. Karmesterként dirigált már Mozartot, Mahlert, Ligetit és Wagnert, de nem mond nemet akkor sem, ha Bach-estre vagy crossover show-ra kérik fel, mert szerinte a zene lényege, hogy hasson. És valahogy így látja a konyhaművészetet is. Ő maga ugyan nem főz, de szívesen és nagy odaadással fogyaszt.

Korkóstoló – Kossuth – január 3., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább