Korkóstoló: Ünnepi menü, különleges megoldásokkal

Hallgassa meg!

A Korkóstoló december 27-i adásában:

A Schieber Pincészet Tabu nevű cabernet sauvignon bora a Borászportál 2015-ös vaktesztjén első helyezést ért el. Már a pincészet története sem szokványos, ugyanis a német Schieber Markus Stuttgartban, a mezőgazdasági egyetemen tanító magyar professzorának köszönhetően kapott kedvet a szekszárdi borászkodáshoz. Annyira megtetszett neki a vidék, hogy családi borászatot hozott létre és családot is alapított. A felesége, Horváth Anita eredetileg jogász volt, de ma már ő is a gazdaságban dolgozik.

A szilveszteri menü akkor jó, ha az ízek külön-külön önmagukban is élvezhetőek. Egy sült oldalas legyen szaftos, kicsit füstös. Egy fehér babsaláta, ha éppen tokaji furminttal készítjük, legyen pikáns, aztán ha jól összehozzuk őket, már tudják a dolgukat, és harmonikus párt alkotnak. Ünnepi menü, különleges megoldásokkal. Finom étkeket ajánlunk és hozzá jó bort is kínálunk

Egy hónapja mutatták be „Az éjszakám a nappalod” című magyar filmet. A fekete komédia főhőse Novák, aki nappal a reptéren szereli a repülők fekete dobozait, éjszakánként pedig Budapest utcáit rója, mert álmatlanságban szenved. Egy ilyen esti portyázáson találkozik Wolffal és annak pitiáner maffiózó bandájával. Innen indul a lavina, amely a kettős élet szülte helyzetkomikumokba torkollik. Kántor László, a film producere Kolozsváron született, ezért nemcsak a hasához, hanem a szívéhez is közel áll az erdélyi konyha. Hatalmas gurmand, eszik és főz is!

Két éve a semmiből bukkant fel a MalacKrumpli, Balatonfüred gerilla étterme. Látszólag lepukkant körülmények között, de elképesztő alapanyagokból dolgoztak. Biofarmjukon mangalicákat tenyésztenek és a zöldséget-gyümölcsöt is onnan hozzák. Ma már elszánt törzsvendégeik vannak, akik még Budapestről is elugranak hozzájuk egy hangulatjavító ebédért. Mindeközben az étterem kinőtte kezdeti amatőrizmusát, viszont megőrizte gerilla hangulatát. Maradt a szabadcsapat-érzés. Itt helyben főznek és akár filmet is vetítenek egyszerre, vagy éppen laza koncerteket tálalnak a finom falatok mellé.

Sissy, Reszkessetek betörők! és A kőszívű ember fiai. Ezek a filmek sokunknak az ünnepekhez kötődnek, hiszen sokan és sokszor láttuk ezeket a téli szünetben. Így aztán a Várkonyi Zoltán rendezte 2 részes filmnek köszönhetően sokunkkal ott volt karácsony táján Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, mint Baradlay Richárd. De ez csak egy a sok-sok színházi és filmes alakítása közül. Legutóbb a Budaörsi Latinovits Színházban az „Ők tudják mi a szerelem” című darab egyik előadása után készítettünk vele interjút.

Korkóstoló – Kossuth – december 27., vasárnap – 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább