Egyéb

Egy hazában: A Nemzetiségekért-díj idei elismertjei

Az Egy hazában december 27-i adásának tartalmából:

Átadták a Nemzetiségekért-díjakat
Idén is Nemzetiségekért díjjal tüntették ki azokat, akik példaértékű munkát végeztek a hazai nemzetiségek érdekében közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos területen vagy a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződésben. Erdei Krisztián és Oganova Eranyak összeállítása.

Magyarországi Német Fiatalok Közösségének születésnapja
A hazai nemzetiségek legrégebbi ifjúsági egyesülete, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége minden évben december 29-én ünnepli születésnapját. Éppen ezért dolgos napokat él meg ilyenkor az egyesület, hiszen emellett decemberben több más programot is szerveznek. Arnold Krisztina beszélgetett az egyesület alelnökével, Takács Mónikával.

Hagyomány és modernitás
A magyarországi szerbek zenéje a szerb-magyar zenei kapcsolatok tükrében – ezzel a címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Szerb Országos Önkormányzat Szerb Intézete, amelyet jeles szerb zeneszerzőknek: Kornelije Sztánkovitynak, Tihomir Osztoitynak, Iszidor Bájitynak és Vujicsics Tihamérnak szenteltek. Mándity Predrág járt a számos kísérő programmal gazdagított tanácskozáson.

Piliscsév 36 km-re fekszik a Budapesttől, a szlovákok által újratelepített faluba sokan költöznek ki a fővárosból, a lakosság nemzetiségi aránya megváltozott. Ennek ellenére a szlovákok szokásai megmaradtak, sőt néhányat közülük a nem szlovák ajkú lakosok is átvettek. Az egyik rendhagyó szokás megünneplésére általában szlovák partnerszervezeteket hívnak a festői környezetbe. Így volt Szent Borbála napján is. Bencsik János erről és újévi hagyományokról is kérdezte Nagy Máriát, a Piliscsévi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével.

Plugusorul és Sorcova
A románság körében mindmáig elevenen élnek az újévi köszöntések szokásai. A hagyományok gazdag világába Kaupert Júlia kalauzol minket.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 27., vasárnap – 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább