Szellem a fazékból: mi kerül az ünnepi asztalra?

A Szellem a fazékból december 19-i adásából:

Hallgassa meg!

Karácsonyesti vacsoránkat régi rituálék határozzák meg. A paraszti kultúrában minden ételnek mágikus jelentése volt. A bab, borsó, mák a bőséget jelképezte, a fokhagyma az életerőt, a méz az élet édességét. A rétes a hosszú életet szimbolizálta, a diót rontás ellen kínálták, de jósoltak is belőle. Külön szertartása volt a kenyérnek. Pénteken nem sütöttek, nehogy a kenyér kővé váljon. Ha leesett a vekni, akkor meg kellett csókolni, nehogy szerencsétlenség érje a házat. Megszegése előtt keresztet rajzoltunk rá, hiszen Jézus testét szimbolizálta. A kalácsból az első falatot szenteste szétosztották egymás között, hogy a család összetartson. Az almát annyi gerezdre vágták, ahányan az asztalt körülülték. Vinkó József ezúttal a műsor állandó szereplőit, vendégeit faggatja, mi kerül az ünnepi asztalra? A válaszokkal ezúttal Tóth Péter, az Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, állandó séf szakértőink, Bíró Lajos és Rosenstein Tibor, valamint népszerű, és műsorainkban is szereplő színészeink: Bodrogi Gyula, Kéry Kitti, Szűcs László és Tóth Loon ajándékozzák meg a Szellem a fazékból hallgatóit.

Szellem a fazékból – Kossuth – december 19., szombat – 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább