Napközben a közeledő báli szezonról

A Napközben január 7-i adásában:

Áltudományok és bizonyítékokon alapuló orvoslás
Az MTA rendezett konferenciát ezzel a címmel, lényegében ezt idézzük meg  a műsorban. Az az akadémiai álláspont, hogy nem tűzzel-vassal irtani mindent, lehet jó az alternatív medicina is, de bizonyítani kell, mert sok a sarlatán.
Vendég: Kosztolányi György PTE prof. MTA orvostud. oszt. elnöke; Kovács József prof. SE bioetikus; Mandl József – az Egészségügyi Tudományos Tanács titkára (vagy elnöke?)

Hallgassa meg!

Felnőttoktatás, különös tekintettel az 50 pluszos korosztályra
Miért tanul valaki őszülő halántékkal? Könnyebb-e korszerű tudás birtokában állást találni vagy a kor legyűrhetetlen hátrány? Egyáltalán milyen lehetőségek nyitottak 50 felett? Vendég: dr. Jászberényi József Óbudai Nyugdíjas Akadémia vezetője; Gyenes Ádám Kossuth klub, TIT József Attila Szabadegyetem igazgatója;  Séllei Annamária HRessence ügyvezetője.

Hallgassa meg!

Cukorklub
Egy főleg idős embereket összefogó cukor klub, most 30 éves. A klub tagjai havonta találkoznak, rendszeres szűrővizsgálaton vesznek részt, megismerkednek új kezelési lehetőségekkel, mozognak, játszanak, törődnek egymással, és közösséggé is váltak. Ennek ürügyén beszélgetünk a cukorbetegségről, diétáról, mozgásról. Vendég: Dr. Golub Iván, az Uzsoki kórház volt főigazgató főorvosa; Kocsner Lászlóné, a Szent István Kórház volt ápolási igazgató helyettese,  a klub szervezője.

Hallgassa meg!

Itt (lesz) a Farsang, áll a bál…
Ma, 7-én kezdődik a báli szezon és a farsang. Mit jelent a hagyományos paraszti világban a farsang és mit a városi életben a báli szezon? Mi közük van a karneválokhoz? És ma hogyan ünnepelünk, mi maradt meg az eredeti tartalomból? Vendég: Parais István Szombathelyi Agóra Kulturális. Központ ig. táncpedagógus, a megyebál fő szervezője; Verebélyi Kincső egyetemi tanár, néprajzkutató.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – január 7., csütörtök – 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább