Magyar karácsony Franciaországban

December 13-án tartotta évzáró ünnepségét a Cote d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület. Az estéről képes és írásos élménybeszámolót küldtek, amit alább olvashatnak.

Egy csodálatos este a Cote d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület tagjainak körében.

A vendégek köszöntése után máris kezdetét vette a programsorozat, ami elsősorban gyerekeknek szólt, de természetesen a felnőttek is találtak maguknak kedvükre való programot az Arc Azur Franco-Hongrois egyik legnagyobb éves rendezvénye alkalmából.

Mivel évadzáró rendezvényünk, december 13-a éppen Luca napjára esett, ezért felelevenítésre kerültek a népi hagyományok:  Luca-széke készítése, búzavetés, Luca-napi üzenetek írása, és a téli témakörben feltett találós kérdésekre is sikerült választ adniuk a legügyesebbeknek.

A legnagyobb izgalom a Télapóvárást-és találkozást kísérte. A Mikulás minden kisgyerekhez szolt néhány kedves szót. A puttonyban rejlő csomagban az édességeken túl saját készítésű gipszfigura és papírtélapó is megbújt.

A felnőttek is részesültek meglepetésben, mely szintén szorgos kezek munkájával készült mécsestartó volt, ami eredeti magyar csipkével körbevont üvegből készült.

Az est egyik legmeghatóbb pillanataként említhetjük, amikor a szeptember óta, a Cote d’Azur-on működő ovi-suli diákjaiból és szüleikből összeállt kis kórus, illetve egy kisfiú szaxofonos kíséretében elhangzott a „Szálljatok le karácsonyi angyalok” című dal. Meggyújtásra került a 3. adventi gyertya, melyet egy korábbi kézműves foglalkozás alkalmával közösen készített adventi koszorún fénylett.

A kellemes hangulatról Riz Laura es Botos Zsolt duója gondoskodott, akik karácsonyi dalokat énekeltek hangszeres kísérettel.

Az évadzáró vacsorához minden kedves résztvevő hozzájárult, akiknek köszönhetően, főleg magyar finomságok kerültek az ünnepi asztalra. Természetesen a forralt bor sem hiányozhatott, bár a Cote d’Azur-on a hideg még várat magára…

A csodálatos, egyedi dekorációval igyekeztek a telet és az ünnepet egy kopár Judo terembe varázsolni, amit a Valbonne-i Polgármesteri Hivatal bocsát rendszeresen az egyesület rendelkezésére.

Mindenki hozzájárult a rendezvény sikeréhez, melyet az is jól mutat, hogy késő éjszakáig tartott a rendezvény, amelyről őszinte elégedettséggel távoztak a résztvevők.

Az Öt kontinens – egy nemzet adásait az alábbi linken tekintheti meg >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Öt kontinens - Magyar karácsony Franciaországban
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/12/DSC02432-1024x693.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább