Egyéb

Egy hazában: Szerb ortodox karácsonyi szokások

Az Egy hazában december 20-i adásának tartalmából:

Márton-napi Tollfosztó az ecseri szlovákokkal
A Pest környéki vidék szlovákjai évente általában kétszer találkoznak. Az egyik alkalom a Váci Búcsú a katolikus közösségek számára, a másik pedig a  Márton-napi Tollfosztó. Ez utóbbit Aszódi Csaba András hívta életre, aki több kötetben is megörökítette szülőfaluja, Ecser hagyományait. Ő alakította a a „Zöldkoszorú”, vagyis „Zelený veniec” Hagyományőrző Egyesületet a helyi fiatalokkal, akik életben tartják az ecseri szlovák hagyományokat a karácsonyi időszakban is. Makai Ildikó beszélgetett Aszódi Csaba Andrással.

A bunyevác “Materica” és “Oci” ünnep
Az elmúlt vasárnap tartották a bunyevácok „Materica” ünnepét. A bunyevác anyák napja az adventi ünnepkör magasztos és megható mozzanata. Advent negyedik vasárnapján az Oci, vagyis az apák ünnepét tartják. E hagyományokról beszélgetett Balatinácz Renáta a garai Horvát Önkormányzat elnökével, Kubatov Mártonnal.

Szerb ortodox karácsonyi szokások
A hazai szerb ortodox hívők január 7-én és 8-án ünneplik Jézus Krisztus születését. Az eltérés egyháztörténeti okairól, a Karácsony üzenetéről és az ünnephez kapcsolódó szokásokról Dujmov Milán történésszel Mándity Predrág beszélgetett.

Karácsonyi leves a bükki szlovákoknál
A 17-18. században a Bükk hegyei közé telepített szlovákok mindmáig megőrizték az anyanyelvüket, hagyományaikat, szlovák ételeiket. A Karácsony Vigiliáján főzött levesüket csak a környék, szintén szlovák ajkú lakói ismerik, a magyar falvakban nem készül. Mátrai Józsefné még a receptjét is elárulta Mács Ildikó mikrofonja előtt.

A csesznica sütemény
Magyarcsanádon az ott élő és szerbek és románok számos hagyományt átvettek egymástől, közéjük tartozik a csesznica nevű sütemény elkészítése is, amelyet műsorunkban már említett Dujmov Milán történész. Ám Csanádon a szerb asszonyok ezt Karácsonyra sütik, a románok pedig az Újévet köszöntik vele. Erről Marjanucz Veturia mesélt műsorunknak.

Mézeskalács-kiállítás Gyönkön
Egyik korábbi műsorunkban már jártunk a geresdlaki német Mézeskalácsfaluban, most Gyönkre teszünk karácsonyi süteményes kirándulást. Helybéli házak, utcák, terek – a mézeskalácsból aprólékos munkával készült életképek a régi sváb szokások mellett az emberek mindennapjait jelenítik meg. Kemler Valéria, a gyönki német nemzetiségi egyesület vezetője évek óta szervez rendezvényeket a Tolna megyei város lakói számára. Arnold Krisztina kérdezte a mézeskalács-kiállításról.

Egy hazában – Nemzetiségi adások- december 20., vasárnap, 13:30

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább