Alpok-Duna-Adria: Lóháton az Alpokban

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A december 31-i adás tartalmából:

Csodabogárnak tekintik  munkatársai azt a muzsikust, aki nap mint nap 60 kilométert tesz meg velomobiljával a munkahelyére. Ez a jármű valójában egy karosszériával ellátott háromkerekű fekvőkerékpár, amellyel a hivatásos zenész  másfél óráig  utazik  a lakóhelyéről Münchenbe.

Lóháton  barangolni a természetben,  ez a hobbija azoknak a kirándulóknak, akik rendszerint  kis csapatokban vágnak neki az útnak  a Karni-Alpok mesés vidékén.  Ott kezdődik  az a kiránduló-, mountainbike- és lovastúra-útvonal, amelyen az Ausztria, Olaszország és Szlovénia határán fekvő, festői szépségű hegyvonulatot  fedezhetjük fel.

A szlovén kasztvidéken  a borókabogyóból készült párlatot , ahogy másképp  nevezik a karszti gint  már több mint 200 éve gyártják. A világszerte ismert ital  előállítása rendkívül munkaigényes és drága, így az ára is.  2003 óta hivatalosan is eredetvédelem alá került.

„Nincs olyan pont a világban, ahol ne lenne jó helyen egy zongora” – állítják nemcsak muzsikusok. Nemrégiben Magyarországon is megvalósult egy külföldön már sikerrel elindított kezdeményezés, azaz, hogy utasok zongorázhatnak a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi  Repülőtéren.  Az akció célja a szórakoztatás és egy lehetőség, amivel az utazók kellemesebben tölthetik el az időt, amíg a repülőjáratra várakoznak.

Bajorországban a Karácsony Szentestéje és a Vízkereszt közötti 12 éjszaka neve a  Rauhnächte . Egyesek szerint a kifejezés a Rauh szóból ered, amely „szőrös”-et jelent,  és arra a hiedelemre vezethető vissza, hogy ezeken az éjszakákon szőrös, bundás alakok – úgynevezett Perchten-ek garázdálkodnak, s ilyenkor nyitva áll a kapu az emberi és a szellemvilág között.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – december 31., csütörtök – 7:50
Ismétlés: Duna World – december 31., csütörtök  17:20

Olvasson tovább