Alpok-Duna-Adria: Apácák focilabdával

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A december 17-i adás tartalmából:

– Ferenc pápa, a Katolikus Egyház feje már nyáron felszólította az egyházi intézményeket a menekültek befogadására. A felső-frankföldi Vierzehnheiligen ferences apácái viszont már jóval a pápa felhívása előtt cselekedtek. Hitvallásuk, Assisi Szent Ferenc alapgondolatának megfelelően: „Meglátni és enyhíteni a szükséget“. Ennek szellemében már egy évvel ezelőtt megnyitották házukat a menekültek előtt.

– Bódvalenke Magyarország egyik legszegényebb faluja. 210-en lakják, 90 százalékuk roma. Épületei nagy részében nincs víz és gáz. Van viszont 33 nagyméretű festmény, a házak külső falain, amelyet öt éve készített 18 magát cigánynak valló művész. A „Freskófalu” projekt kitalálója és általa az itt élők, a vidéki turizmus fellendítésével, a gyerekek és felnőttek oktatásával és a művészet erejével küzdenek a jobb élet körülményekért és ezzel együtt az előítéletek megszüntetéséért.

– Az idei gombaszezon a viszonylag magas hőmérséklet és a kis mennyiségű csapadék miatt nem túl kedvező a szlovén gombászegyesületek számára, amelyek másfélezer tagot számlálnak. Ennek ellenére azonban a legkitartóbb gombászok soha nem jönnek ki üres kézzel az erdőből. Közéjük tartozik Bojan Rot is, aki a gombákat nem csak gyűjti, hanem kutatja is.

– Reinhold Messner, az egykori extrém hegymászó, újfajta kihívást talált magának. Nem pályázik már veszélyes hegycsúcsokra, sőt sivatagokon sem akar átkelni, ugyanis mostanában múzeumok létesítésével foglalkozik. Az elmúlt években hatot is berendezett. Legutóbbi múzeuma Pustertal-ban, a Kronplatz hegyen nyílt.

– Közeledik a Karácsony, amikor a Kisjézus születését, a szegény, jászolban fekvő kisgyermek világra jöttét ünnepeljük. Ezt jelenítették meg a régi misztériumjátékok, és ez él még ma is a betlehemezés szokásában. Az Isztria szívében található Gračišće azért különleges település mert az advent időszakában a város lakói maguk elevenítik fel a kétezer éves betlehemi történetet.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – december 17., csütörtök, 7:50
Ismétlés: Duna World – december 17., csütörtök, 17:05

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább