Egyéb

„Tudják, fontos, amit csinálunk” - Szántó T. Gábor, a Szombat főszerkesztője

Immár 25 éve vezeti a Szombat szerkesztőségét Szántó T. Gábor, akivel a lapról, a szuverén vélemények fontosságáról és áráról is beszélgettünk.

Hallgassa meg a teljes adást!

Negyedszázada szerkeszti a zsidó közélet egyik nagyon fontos orgánumát, a Szombatot. Még mennyi van Önben?
Ezt csak a Jóisten tudja, de valóban már 25 éve szerkesztem a Szombat folyóiratot, amely kiegészült, immár ötödik éve egy nagyon intenzíven működő internetes oldallal, ahol a havilap mellett napi szinten reflektálunk közéleti, kulturális dolgokra, eseményekre, véleményt mondunk a világról. A Szombatnak ez vált a meghatározó emblémájává, hogy itt nagyon szuverén hangon szólal még és nem egy szuverén hangon, hanem sokfélén. A közélet eseményeire, legyen szó belpolitikáról, a közel-keleti eseményekről, az Izraellel kapcsolatos fejleményekről, nem egyféle vélemény jelenik meg, hanem sokféle. A lapot viták éltették és ez a szabad szellemiség, ami ma nagyon sok médiumból hiányzik, a jellemzője a Szombatnak.

Akkor ez azt is jelenti, hogy vannak még olyan szervezetek, amelyekkel még nem vesztek össze?
Mi nem veszünk össze, legfeljebb véleményt mondunk dolgokról, ez legfeljebb nem mindig egyezik a közélet szereplőinek a véleményével, de szerintem ez így természetes. A szervezetek objektíven nem tudják önmagukat megítélni, a sajtó, a média feladata, hogy orientálja az olvasóközönséget, véleményt mondjon a hírek mellett. Ezzel adjon olyan hátteret, olyan kontextusokat mutasson be, hogy az olvasó jobban tudjon tájékozódni az olykor zavaros közéleti események között.

Példát tud mondani?
Itt van az idei év egyik legnagyobb európai fejleménye, a népvándorlás a Közel-Keletről. ezzel kapcsolatban roppant sok kérdés, kétség merül fel, vita zajlik. Egész Európában, az egész világban, a magyar közéletben és sajtóban egyaránt. A legtöbb esetben azt lehet érezni, hogy a véleményformáló médiumok politikai táborok véleményéhez illeszkednek, illeszkednek azok véleményéhez, akik a hátterükben állnak, akiktől támogatást remélnek. Mi igyekszünk úgy véleményt formálni erről, hogy egyszerre beszéljünk a kérdés humanitárius nehézségeiről és mellette egyszerre figyelmeztessünk arra a veszélyre, mit jelent egy milliós iszlám bevándorlás Európába egy más kulturális háttérből. Mindez olyan politikai veszélyeket is hordozva, amelynek jeleit már láttuk a Charlie Hebdo merénylet, vagy a legutóbbi párizsi tömegmészárlás kapcsán. Miközben látjuk a veszélyt, közben az emberi oldalát is látjuk a jelenségeknek. Nagyon sokszor így van ez más közéleti viták kapcsán is, nem egy szempontot nézünk, nem érdeket keresünk, kinek az érdekében szólaljunk meg, hanem megpróbáljuk a dolgokat a maguk bonyolultságában, komplexitásában nézni.

Hogyan is lehet az, hogy egyrészt azt mondják, hogy nem olvassák a Szombatot, ám mégis mindenki tudja, hogy mi jelenik meg ott?
Egyszerű, nem mondanak igazat, mert olvassák a Szombatot, csak nem szeretik mondani, hogy olvassák. Pontosan azért, mert a lap kritikus, már sokaknak a bajszát meghúzkodta, de az emberek szeretnek tájékozódni, kíváncsiak arra, hogy mit gondolnak a Szombat szerkesztői, mi a véleményük, mert adott esetben mégiscsak orientálja őket.

A szuverén véleménynek ára van, miből él a Szombat?
A Szombat részint saját bevételekből él, kevés hirdetési, több eladási és előfizetési bevételből, de mivel ez egy nonprofit kulturális, közéleti lap, így alapítványi támogatásokból él. Egyrészt hazai alapítványi támogatásokból, oda pályázunk, másrészt igyekszünk a világban minden olyan, zsidó és nem zsidó médiát is támogató alapítványhoz pályázni, amelynek fontos az, hogy legyen egy ilyen folyóirat Közép-Európában. Amennyiben erről a térségről van szó, akkor el kell mondanom, ilyen lap, mint a Szombat, Moszkva és Párizs között nincsen. Ilyen aktív életet élő, sokak által ismert, sokak által idézett – ez egy nagyon fontos momentum, hogy nagy lapok, médiumok idézik, ismertetik a Szombat cikkeit, nincs nagyon. Tehát ezzel kivívtunk egy bizonyos státuszt, amire büszke vagyok és ennek az is a része, hogy én a kilencvenes évek elején figyeltem az új amerikai, izraeli angol nyelvű lapokat, hogy milyenek. Mi azt a szellemiséget próbáltuk meghonosítani.

Mi van most a Szombatban?
Egy előfizetési kampány kellős közepén vagyunk, gyűjtjük a jövő évi előfizetőinket, különböző nyereményekhez juthat hozzá, aki előfizet a lapra.

Azok is előfizetik, akiknek meghúzkodták a bajszukat?
Feltétlenül, de azok is megrendelik, akik kritikával figyelik a működésünket, mert ők is tudják, fontos, amit csinálunk.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

Az interjú a 2015. december 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább