Egyéb

Keresztény német kibuc Izraelben

Huszonkét évvel a holokauszt után keresztény németek csoportja érkezett Izraelbe azzal a szándékkal, hogy a zsidó államban előkészítsék a megváltást. Huszonöt évvel később a Beth-El kibuc Zichron Jakov városának szerves része lett, lakóinak élete és sorsa eggyé vált az izraeli nemzettel.

Hallgassa meg a teljes adást!

Körülbelül nyolcszáz ember él a Beth-El kibucban. Emma és Elsa Berger, a mozgalom alapítói 1963-ban vezették az első német protestánsokat új hazájukba. Emma 1964-ben azt mondta: „Úgy érezzük, hogy mindannyian Ábrahám leszármazottai vagyunk. Láthatatlan kéz vezetett minket Izraelbe. A Messiás Izraelbe fog eljönni, és mindenki, aki ezt akarja, annak Izraelben kell lennie.” A Beth-El kibuc tagjai hívő keresztények, de nem akarják a zsidókat megtéríteni. Vallási alapelvük, hogy az Újszövetség nem említ egyházat, vallási szimbólumokat vagy keresztet. A kibuc tagjai tartják a Szombatot, mint az ima és pihenés napját.

Sok éven át a környező izraeli közösségek gyanakvással tekintettek a keresztény németekre; úgy hitték, titokban téríteni akarnak. Még incidensekre és jogi lépésekre is sor került annak érdekében, hogy a közösség ne tudjon letelepedni. Idővel barátságok alakultak ki, a kibucba helybéliek jártak dolgozni. Manapság a Beth-El kibuc a város legnagyobb munkaadója és a zsidó lakosok is befogadták maguk közé; a kibuc kiállta az idő próbáját. A kibucnak hét gyára van a zsidó államban: pékáru-alapanyagokat, lekvárokat és zselésítőket gyártanak.

Stefan Link, a kibuc egyik alapító tagja így nyilatkozott: „Hebronban meglátogattuk Rút sírját. Rút pedig azt mondta: ’Ahová te mész, oda megyek én is. A te néped az én népem, a te Istened az én Istenem.’ Ez az, ami a szívünkhöz szólt. Így érzünk, amikor Izraelre gondolunk. Ez Isten kedvessége, hogy Izraellel lehetünk. Különösen pedig ezen időkben Izrael mellett kell állnunk. 1963 óta vagyunk itt. Nem voltak elvárásaink, amikor megérkeztünk. Tudjuk, hogy aki áldja ezt a népet, azon áldás lesz.”

A Beth-El kibuc tagjai 1977-ben mérnökké képesítették magukat, és gáztámadás ellen védelmet nyújtó légcserélő rendszert építettek. Úgy vélik, hogy a Messiás eljövetele előtti háborút Góg és Magóg között vegyi fegyverekkel fogják vívni. 1991-ben Szaddam Huszein iraki diktátor vegyi támadással fenyegetőzött és rakétákat lőtt Izraelre. A Beth-El légcserélő rendszere azóta a leginkább alkalmazott védelmi technológia Izraelben.

A Beth-El kibuc tagjainak nincsenek televízióik, nem járnak klubokba. Valódi kommunában élnek. Vannak testvérközösségeik Binyaminában, Magen-Shaulban, a Golán-fennsíkon és Haifán. Németországban, Magyarországon, Romániában, Kanadában és Afrikában további hétszáz tagjuk van, de ők az Izraeli Belügyminisztérium rendelkezései alapján nem telepedhetnek le Izraelben.

A Beth-El lakói izraeli állampolgárok, gyerekeik az Izraeli Véderőben szolgálnak, de nem vetik be őket harcokban. Természetesen sokkal könnyebb életük lenne Németországban, azonban úgy érezték, mindenképpen Izraelbe kell jönniük, mert hiszik, hogy Isten Izrael népének adta azt a földet, és hogy a Messiás akkor fog eljönni, ha minden zsidó Izraelben él.

Németként és keresztényként úgy érzik, a múlt által okozott károkat valamiképp helyre kell állítani annak érdekében, hogy a messiási kor eljöhessen.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább